9 tips: goedkoop & warm de winter in

4253163974 Ff092C35D2
Foto: Victoria, Flickr

Het wordt kouder, de kachel is weer aan. Maar gas kost flink wat geld. Een gemiddeld huishouden is €700 kwijt per jaar aan verwarming. Bovendien gaat er de nodige CO2 de lucht in. Met deze tips kun je geld besparen, zonder aan comfort in te boeten. 

6 makkelijke tips:

  • Zet de thermostaat overdag één graadje lager; dat bespaart 7 procent op het energieverbruik van verwarming.
  • Vind je bovenstaande tip te koud? Draag thermo-ondergoed als je in huis bent. Het wordt niets voor niets veel door wintersporters gedragen. Lowtech Magazine heeft een uitgebreid item over dit onderwerp.
  • Het is een fabeltje dat ‘s nachts de temperatuur in huis niet te laag mag worden. Opwarmen in de ochtend kost niet meer energie. Zet dus de thermostaat ‘s nachts lekker laag.
  • Je kan de thermostaat al een uur voordat je gaat slapen naar beneden draaien. Je merkt het niet, maar je gasrekening gaat wel omlaag
  • Sluit op tijd de gordijnen: dan hou je veel warmte binnen.
  • Zit je op de bank voor de tv: gebruik een deken of een speciale “cozy”.

De winter is het ideale moment om na te denken en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Dit zijn 3  meer omvattende tips waarmee je op lange termijn veel geld kunt besparen

  • Zet je tuin in voor je wooncomfort. Een opkomende trend is “green landscaping” waarbij je jouw tuin gebruikt om het warm in de winter en koel in de zomer te houden. Een strategisch geplaatste heg vermindert bijvoorbeeld de wind op je huis. Zet bomen die blad verliezen in het zuiden van je huis: die zorgen voor schaduw in de zomer, maar laten de zon door in de winter. Ook kun je een verticale tuin tegen je huis plaatsen die isoleert en verkoelt.
  • Win persoonlijk advies in of het nuttig is om je CV ketel te vervangen. Een HR-ketel bespaart op energiekosten.
  • Overweeg isolatie: met dak- en spouwmuurisolatie maak je grote stappen.

Een extra tip: vergeet niet om regelmatig je ramen open te zetten. Dat is nodig om het binnenklimaat gezond te houden. En het kost minder energie dan je denkt: buitenlucht is meestal droger en warmt makkelijker op.

Ook bedrijven kunnen geld verdienen met energie besparing. Eneco heeft een speciale besparingsverkenner.

Bronnen: Lowtech Magazine, Milieucentraal, hetkanWel,

Lees ook

Dossier: energie besparen, geld verdienen

Man bouwt eigen hobbit-huis voor minder dan €4000

Zonnepanelen blijven achter bij verwachtingen

Over de schrijver

1 gedachte over “9 tips: goedkoop & warm de winter in”

  1. Leuke tips! Ik ga gauw verhuizen en een nieuwe kachel hoort erbij. Maar ik denk dat als ik energie in de winter wil sparen moet ik deze adviezen opvolgen. Bijvoorbeeld, ik heb nooit de thermostaat een uur voordat ik ga slapen naar beneden draaien geprobeerd, ik zal het doen! Maar eerst een leuke kachel kopen 🙂

Reacties zijn gesloten.