9 zen-tips voor een goed huwelijk

Trouwen is makkelijk, een goed en gelukkig huwelijk hebben is de uitdaging. Maar het Zen-boedhisme biedt daar veel bruikbare tips & inzichten voor!
Zen is een vorm van boeddhisme dat sterk de nadruk legt op concentratiemeditatie. Op deze manier krijg je inzicht in de eigen ware aard, waardoor de weg wordt geopend naar een bevrijde manier van leven. Zen kun je op vele manieren toepassen, aldus zen-psychologe Andrea Polard. Zij schreef het boek ‘A unified theory of happiness’, waarin zij Zen loslaat op het huwelijk. Ze stelt dat kleine gedragsveranderingen kunnen leiden tot een grote kettingreactie dat het leven van een partner diep kan raken.
Negen zen-tips van Polard om je huwelijk goed te houden.
Stop met zeuren
Heb je het idee dat je zeurt om hele kleine dingen? Stop ermee! Doe een elastiekje om je pols en laat het knallen als je merkt dat je zeurt om niets, of spreek af dat je een euro in de spaarpot doet als je klaagt over dingen die niet belangrijk genoeg zijn.
Neem tijd voor elkaar
Het is een schot voor open doel, maar stop met tv-kijken, computeren of sms’en als je samen bent. Polard stelt in haar boek dat technologie erotische liefde kan doden. Maak ruimte voor elkaar.
Niet schelden
Stop met negatief taalgebruik, zoals schelden of sarcasme. Hier gooi je alleen maar olie mee op het vuur. Dat is niet nodig.
Verander je gedrag
Vindt jouw partner bepaald gedrag van jou niet leuk, zoals nagels bijten als je een film kijkt? Kies dan één gewoonte waar je mee stopt. Het zal je partner verrassen dat je op die manier jouw liefde toont.
Geen grappen
Maak jij wel eens grappen over jouw partner of praat je negatief over jullie huwelijk om je toehoorders te vermaken? Niet doen. Maak geen grappen over jullie huwelijk of het huwelijk in het algemeen. Het is destructief gedrag.
10 minutentraditie
Besteed extra aandacht aan jouw partner de eerste tien minuten nadat je wakker wordt. Vraag hoe het is, vertel hoeveel je van hem/ haar houdt en knuffel elkaar. Doe hetzelfde als je elkaar later op de dag weer ziet. Maak er een traditie van.
Geef aandacht
Als jouw partner een verhaal vertelt, luister dan. Erken zijn of haar standpunt. Onderzoek toont aan dat als partners elkaars standpunt écht begrijpen, een huwelijk langer duurt.
De kleine dingen
Als koppels interesse hebben voor elkaars kleine dingen, is de kans op een scheiding kleiner. Het is gemakkelijk om het buitengewone interessant te vinden, maar wie het kleine niet eert…
Zeg ‘ja’Blijf ja zeggen tegen alles van jouw partner, ook de irritante dingen zoals een slechte adem. Herinner jezelf dat niemand perfect is, ook jij niet. Maar liefde houdt in dat je het imperfecte lief hebt. Teleurstellingen zijn natuurlijk, een slechte adem ook. Je hebt ooit ja gezegd, blijf herinneren waarom dat was.
Bron: Psychology Today
 

2 gedachten over “9 zen-tips voor een goed huwelijk”

  1. Ik mis eerlijkheid. Zeg gewoon eerlijk dat iemand een pepermuntje verdient als hij/zij een slechte adem heeft. En niet maar dom accepteren. Echte liefde kan dat wel handelen mensen.

  2. Pingback: Duurzame trouwjurken voor een eco-vriendelijke bruiloft

Reacties zijn gesloten.