Verbeter je weerstand met optimistisch denken

D Sharon Pruit Door: Femke Stroomer. Te optimistische mensen worden nogal eens als naïef en dom gezien. Maar het is helemaal niet zo’n slecht idee om optimistischer door het leven te gaan. Optimisme is namelijk goed voor je gezondheid. Je kan zelfs je weerstand verhogen met positieve gedachtens en gevoelens.

Optimistischer = gezonder

Natuurlijk wisten we al dat stress of bijvoorbeeld relatieproblemen invloed kunnen hebben op je gezondheid. Ook is aangetoond dat bij mensen die ruziën met hun echtgenoot, wonden minder snel helen. Maar in voorgaande studies werden vaak optimisten met pessimisten vergeleken en werd geen rekening gehouden met genetische factoren en persoonlijkheid.

In een nieuwe publicatie beweren twee psychologen dat optimistisch denken wel degelijk verschil maakt. Onderzoekers Segerstrom en Sephton kregen een groep studenten zo ver om zich meerdere keren met een virus te laten injecteren. In een jaar tijd kregen de studenten vijf keer een spuit met virussen onder de huid van hun onderarm. Ongevaarlijk maar bij slechte weerstand komt er wel een duidelijke irritatie bobbel op de huid.

Een roze bril helpt

In een vragenlijst met stellingen als ‘ik ben minder succesvol dan mijn klasgenoten’ bepaalden Segerstrom en Sephton het hele jaar door voor elke student het niveau van optimisme. Het bleek dat als studenten zich optimistischer voelden, ze minder last hadden van de irritatie bulten. Dit suggereert dat positieve gedachten en gevoelens een direct effect hebben op de weerstand.

Het onderzoek kan doktoren en psychologen helpen om behandelingsplannen voor zieken aan te passen. Maar ook voor jezelf kan deze informatie nuttig zijn: zet eens wat vaker je roze bril op!

Bron: Yahoo.com en Pscyhological Science

Lees ook:

Extraverte mensen zijn gezonder

Het is nooit te laat voor je eigen identiteitsontwikkeling

Over de schrijver

5 reacties op “Verbeter je weerstand met optimistisch denken”

  1. Optimistisch…daar heb ik geen moeite nee. Ik ben optimistisch geboren en ga optimistisch mijn laatste adem tegemoet!!
    Dus optimistisch zit in mijn genen.

  2. Pingback: Optimistisch nieuwsoverzicht: Nederland heeft een jam-en-pindakaas-revolutie nodig

  3. Pingback: Wat een gelul weer

Reacties zijn uitgeschakeld.