96% minder AIDS door behandeling met virus

Foto: Nils Geylen, Flickr

AIDS bestrijden met eigen wapens — dat is het idee van biochemicus Leor Weinberger van de Universiteit van San Diego. Weinberger heeft een virus ontwikkeld dat het HIV/AIDS moeilijker maakt om zich te vermenigvuldigen. Deze behandeling is vooral goed voor mensen die geen toegang hebben tot reguliere medicijnen. In Subsahara Afrika kan de behandeling met een virus het aantal mensen met AIDS met 96% (!) verminderen.

Het werkt als volgt: patiënten krijgen een verzwakte en genetische gemodificeerde variant van het HIV virus toegediend. Deze variant bindt zich aan dezelfde proteïnen als HIV. Er is dus minder ruimte voor HIV om zich te ontwikkelen, er ontstaat competitie tussen de virussen die de voortgang van HIV en AIDS kan belemmeren.

Het medicijn is vooral geschikt voor groepen en gebieden die lastig te bereiken zijn met reguliere medicijnen, bijvoorbeeld gebieden waar weinig medische zorg is of  sekswerkers en drugsgebruikers.

Het onderzoek is nog niet getest op mensen. Ook moet uitgezocht worden of het virus niet erger dan de kwaal is en zelf ook schadelijk wordt als het zich mengt met ander genetisch materiaal in het lichaam. Maar Weinberger is optimistisch: ook voor polio bestaat er een soortgelijk medicijn dat goed functioneert. Dus waarom niet voor AIDS?

Bron: Discovery News

Lees ook

Over de schrijver

3 reacties op “96% minder AIDS door behandeling met virus”

    1. 'Men hoopt dat de bananen-lecithines een alternatief en goedkoper bestanddeel van een betere behandeling ter voorkoming van HIV gaat vormen.

      Condoomgebruik blijft natuurlijk altijd belangrijk maar met name vrouwen in ontwikkelingslanden hebben helaas niet altijd die mogelijkheid. Als zowel vrouwen als mannen zich met een microbicide altijd kunnen beschermen tegen HIV-infectie, dan is dat een grote stap in de strijd tegen HIV!'

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020