2,3 miljoen zonnepanelen erbij in Nederland

HetkanWEL houdt de ontwikkelingen in de gaten die het leven groener, eerlijker en leuker maken. Voor het geval je het gemist hebt, zetten we het nieuws van deze week nog eens op een rij in Goed Nieuws: van de een groei van zonnepanelen in Nederland tot aan twee nieuwe VN jongerenvertegenwoordigers.

Groei zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen in Nederland is in de eerste helft van dit jaar gegroeid met 2,3 miljoen (!) exemplaren. De helft van de geïnstalleerde zonnepanelen ligt op bedrijfsdaken, zo blijkt uit onderzoek van Dutch New Energy Research. Deze zonnepanelen samen staan gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 170.000 huishoudens en een CO2-besparing van jaarlijks bijna 0,5 megaton. Ook blijkt dat de gemiddelde consument in Nederland een terugverdientijd van vijf jaar voor zonnepanelen acceptabel vindt. Het kabinet werkt momenteel aan een nieuwe regeling voor zonnepanelen die uitgaat van een terugverdientijd van zeven jaar.

Wereldprijs stemronde begonnen

De finale van de ASN Bank Wereldprijs komt dichterbij. De finalisten zijn bekend. En er kan gestemd worden. De finalisten maken kans op de publieksprijs van maximaal €11.000. Fairf duurzame verf, een jong duurzaam & kleurrijk merk uit Nederland waar we eerder over schreven, is kanshebber. Ook Proud Breast dat comfortabele producten maakt voor dames die na borstkanker een borst missen zit nog in de race. Op CEMBA, dat matrassen maakt van afval uit de textielindustrie in Bangladesh, kun je ook stemmen. MAKUS, dat design inductieplaten ontwikkelt en daarmee de energievoorziening in woningen wil verduurzamen, is ook finalist. Qlayers, dat microstructuren print zoals ‘haaienhuid’, waarmee de wrijvingsweerstand van bijvoorbeeld een vliegtuig verminderd wordt, gaat ook voor de winst. En The Ketchup Project dat voedselverspilling tegengaat en wil zorgen voor betere inkomsten voor boeren in ontwikkelingslanden is ook kandidaat. Heb jij een favoriet?

Europese kritiek op stikstofbeleid

Het Europees Hof vindt dat het Nederlandse stikstofbeleid aan strenge eisen moet voldoen. Nederland moet volgens het hof de gevolgen van de veestapel of het in de bodem brengen van meststoffen wetenschappelijk toetsen. Greenpeace vindt het goed dat het EU-hof erop wijst dat het belangrijk is om de effecten van de vee-industrie op de natuur te meten. ,,Jarenlang toont wetenschappelijk onderzoek een veel te grote uitstoot van stikstof aan. Dit zorgt voor grote schade aan planten, insecten en andere biodiversiteit in natuurgebieden. Minder mest en dus minder dieren is de oplossing voor dit probleem”, aldus Herman van Bekkem, campagneleider duurzame landbouw bij Greenpeace.
Winnaars Ignite 2018 Butterfly Effect En Refugee Team

Refugee Team en Butterfly Effect winnen Ignite Award

Afgelopen woensdag was de uitreiking van de Ignite Award. De organisatie Refugee Team won de eerste prijs, de tweede prijs ging naar Butterfly Effect. Het Refugee Team helpt vluchtelingen werkervaring opdoen als vrijwilliger bij evenementen. Als tegenprestatie brengen eventmanagers Refugee Team in contact met hun bedrijvennetwerk. Dit levert vluchtelingen werkervaring, een netwerk, en oefening in de Nederlandse taal op. 70% van de vrijwilligers vindt binnen een jaar een baan, stage of opleidingsplek.
De twee prijs ging naar Butterfly Effect. Deze organisatie verhuurt tiny houses op zorglocaties in ruil voor vrijwilligerswerk. Denk daarbij aan het project in Rosmalen waar we eerder over schreven.
De IGNITE Award biedt een trainingstraject en helpt de ondernemers een stap te zetten naar verdere professionalisering.
De publieksprijs ging naar ‘Uit de Buurtfabriek’, een initiatief dat mensen helpt om zichzelf te ontplooien door het maken van producten. De meubelwerkplaats creëert daarmee maatschappelijke en economische waarde.

VN jongeren

Eefke van de Wouw (23) en Hajar Yagkoubi (18) zijn deze week verkozen tot nieuwe jongerenvertegenwoordigers naar de Verenigde Naties (VN). Eefke is de nieuwe VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling en Hajar de jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid. Hun overwinning werd bekend gemaakt op de Nacht van de VN in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De komende twee jaar gaan Eefke en Hajar de ideeën van de Nederlandse jongeren over Duurzame Ontwikkeling en Mensenrechten en Veiligheid verzamelen en deze aandragen bij de Verenigde Naties.
Meer goed nieuws lezen? Lees bijvoorbeeld over het nieuws dat de N211 energieneutraal wordt of over het eerste veganistische warenhuis dat in Den Haag komt.  
Heb jij ook goed nieuws gespot? Laat het ons weten en neem contact op. 

Over de schrijver