Aantrekkelijke subsidie zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels

Zonneboiler, foto: Max Baars
Zonneboiler, foto: Max Baars
Als je zelf in huis of in je bedrijf duurzame energie wilt opwekken, kun je subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. Hiervoor wordt dit jaar 70 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je voldoen aan deze voorwaarden.

Wil je weten wat een zonneboiler is of wat een warmtepomp doet? En ben je benieuwd of ze geschikt zijn voor jouw huis? Hier wordt uitgelegd hoe het werkt.

Subsidie zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels: word je er financieel wijzer van?

Een zonneboiler levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de 130 euro per jaar en kost tussen de 2.000 en 5.000 euro. Een huishouden kan hiervoor gemiddeld een subsidie van €650,- aanvragen, afhankelijk van het type zonneboiler.

Een warmtepomp levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van tussen de 200 en 300 euro per jaar en kost tussen de 5.000 en 7.000 euro. Een huishouden kan hiervoor tot 1.500 euro subsidie aanvragen, afhankelijk van het type warmtepomp.

Een pelletkachel levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de 490 euro per jaar en kost gemiddeld 4.000 euro. Een huishouden kan hiervoor 500 euro subsidie aanvragen. Bij pelletkachels met een vermogen boven de 10 kilowatt komt hier voor iedere extra kilowatt nog 50 euro aan subsidie bovenop.

Naast de nieuwe subsidieregeling kunnen woningeigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis sinds begin vorig jaar ook een beroep doen op het Nationaal Energiebespaarfonds, waarbij een lening kan worden afgesloten om bijvoorbeeld de aanschaf van hoogrendementsglas, dakisolatie of zonnepanelen te financieren.

Lees ook:

Hoe warmpjes zit je erbij met een pelletkachel?

Een lagere energierekening met zonneboiler en warmtepomp

Over de schrijver