Is BuyWorld de beste manier om de aarde leefbaar te houden?

Wereldwijd besteden we elk jaar miljarden euro’s aan het onleefbaar maken van de aarde, maar vanaf €1,00 kun je hier al tegenwicht aan bieden. Gerard van Dorth van BuyWorld bedacht namelijk een manier om op een eenvoudige en effectieve manier de aarde te beschermen. En als we dat allemaal zouden doen, zou de wereld er heel anders uitzien.
Met tranen in zijn ogen keek mijn elfjarige zoon de documentaire ‘Our Planet’ van David Attenborough. Hij vond het zo zielig voor de dieren dat de aarde kapotging. Na afloop had hij een plan. Samen met zijn vrienden ging hij een eiland kopen voor dieren in nood. Mensen mochten er niet komen. Attenborough had namelijk gezegd dat als we de natuur met rust zouden laten, alles zich zou herstellen. Ik vond het een geweldig plan.

BuyWorld

Een paar dagen later interviewde ik Gerard van Dorth, die met BuyWorld het idee van mijn zoon en de overtuiging van Attenborough met succes combineert: de aarde redden door haar te kopen. Om er vervolgens gewoon van af te blijven. Volgens hem de manier om onze planeet ook voor onze kinderen en kleinkinderen leefbaar te houden. “Door gebieden terug te geven aan de natuur lossen we veel problemen tegelijk op. De biodiversiteit herstelt zich en het klimaat kan zich sneller normaliseren.”

Geen bos, maar een park

“Toen ik een jaar of 16 was, liep ik mee met een ‘Colombiaanse uitwisseling’. We gingen naar de Veluwe, wandelen in het bos. Na een half uur lopen, vroeg een van de Colombianen ineens ‘Waar is het bos’? Ik verbaasde me over die vraag, maar toen ik goed om me heen keek, begreep ik wat hij bedoelde. Er lag geen blaadje scheef. Dit was geen bos. Dit was een park. Het gevoel plantte een zaadje, dat heel veel jaren later uitgroeide tot een overtuiging. Als we de aarde willen herstellen, moeten we met onze tengels van de natuur afblijven en haar gewoon haar gang laten gaan. Met die gedachte begon ik BuyWorld.”

Collectief beschermen

“Het idee van BuyWorld is het collectief kopen, samen beslissen en collectief beschermen van de aankoop. Dit werkt als volgt: je koopt met een grote groep mensen een gebied. Je kunt al meedoen vanaf €0,99/m2. Vervolgens laat je het met rust, zodat de natuur haar gang kan gaan. Iedereen heeft dezelfde mate van inspraak. Of je nou 1.000m2, of 1m2 hebt. En iedereen heeft een vetorecht. BuyWorld zelf bezit ook minstens 1m2 van elk gebied. Alleen als alle eigenaren het unaniem eens zijn, kan er een beslissing worden gemaakt over de toekomst van het gebied. Hierdoor is de kans groot dat er nooit iets besloten wordt en dat is prima voor de natuur. Het collectief beschermt de aarde!”

Hoe werkt het

”Het is heel eenvoudig om een stukje grond te kopen. Je kiest op BuyWorld.org een gebied dat je wilt beschermen. Vervolgens geef je aan hoeveel vierkante meter je wilt kopen en rekent af. Je ontvangt dan een optie. Op het moment dat er genoeg kopers zijn, gaat BuyWorld over tot aankoop en ontvang je een certificaat. Jij wordt dan economisch eigenaar. BuyWorld wordt juridische eigenaar en is verantwoordelijk voor alle praktische zaken, zoals de overdracht bij de notaris. Na je aankoop hoef je niets meer te doen, behalve jaarlijks een heel klein bedrag te betalen, ongeveer €0,05/m2, voor de waterschappen, wettelijke zorgplicht (bijvoorbeeld: voor het geval een boom op een fietspad dreigt te vallen) en voor de WOZ. Kun je dit bedrag niet meer betalen, dan neemt BuyWorld het van je over. En je kunt je grond altijd weer doorverkopen via BuyWorld.”

Je eigendom bezoeken

“De gebieden zijn niet toegankelijk voor publiek. Aan de ene kant is dat jammer, maar het hoort bij het idee dat we de natuur niet willen verstoren. Daarnaast kan het gevaarlijk zijn, omdat we de natuur haar gang laten gaan – een half omgevallen boom ruimen we bijvoorbeeld niet op. Om toch een band te houden met je aankoop en met de natuur organiseren we jaarlijks minstens een excursie naar de diverse gebieden.”

De dampkring is de grens

“Nu zijn we actief in Nederland, maar ons doel is op termijn ook om in andere landen gebieden op te kopen en die terug te geven aan de natuur. Daar voeren we nu gesprekken over, want er is veel interesse in het concept. De dampkring is de grens. Alleen samen kunnen we de planeet beschermen voor toekomstige generaties, plant dier en mens. Het is drama om eraan te denken wat er gebeurt als we niets doen. Maar gelukkig kunnen we wat doen, en nog effectief ook. Alleen samen kunnen we de aarde leefbaar houden.”

Als cadeau voor de feestdagen

Je kunt een natuurlijk een stukje aarde voor jezelf kopen, maar ook voor een ander. Bijvoorbeeld voor Sinterklaas of kerst. BuyWorld heeft daar een speciale cadeaukaart voor.  Die ga ik in elk geval geven aan mijn zoon. Kan hij ondertussen zelf lekker doorsparen voor zijn eiland.
Wat vind jij van dit idee? En zou je het als cadeau voor de feestdagen willen geven? Laat het ons weten. 
Foto: Kelly Lacy

Over de schrijver

14 gedachten over “Is BuyWorld de beste manier om de aarde leefbaar te houden?”

  1. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

Reacties zijn gesloten.