Een update uit het aardehuis van Karin

Twee jaar geleden spraken we Karin de Gorter over haar aardehuis in Olst. Ze vertelde ons over het ontstaan van haar woondroom, de bouw van haar huis en de sfeer in de wijk. We vroegen ons af hoe het met haar ging en interviewden haar over de eerste twee jaar in deze bijzondere woonwijk.

Hoe heb je de eerste twee jaren in je aardehuis ervaren?
Het is een heel comfortabel huis. Alles werkt goed. Dat was natuurlijk nog wel spannend. Dankzij het isoleren van de bandenwand hebben we gelukkig geen vochtproblemen in huis en als de zon schijnt warmt het huis snel op, dat is heerlijk in de winter. Op zonnige dagen is het wel vrij warm in huis, vooral vanwege de schuine raampartij op het zuidwesten; daar staat de zon vrij lang op in de middag.

Aardehuis
Het Aardehuis En De Tuin Van Karin

Hoe gaat het met de energievoorziening?
We wekken nu net zoveel energie op als we gebruiken en koken de koude helft van het jaar op hout. Dat is erg fijn, het eten lijkt echt lekkerder te smaken omdat het eten langzamer gaart. Met het houtgestookte fornuis houden we in de winterperiode ook een buffervat op temperatuur en daarmee de vloerverwarming. Het hout stoken is knus maar wel arbeidsintensief; het hout laten we gekloofd komen, maar omdat we geen autoverkeer in de wijk willen moeten we het een flink stuk per kruiwagen vervoeren naar ons huis. We hebben het er zeker twee keer warm van!
Wat is er in de tussentijd veranderd in de wijk?
We zijn nu al geruime tijd klaar met het fysiek bouwen van de woningen maar we bouwen op een andere manier verder; aan het wonen met elkaar. Daar hebben we geen van allen veel ervaring mee. Wat opvalt is dat er veel ruimte is voor elkaar, een praatje, het lenen van dingen en gereedschappen. Twee buurmannen hebben bijvoorbeeld het initiatief genomen om een gezin met twee kleine kinderen te helpen met het bouwen van de schuur. Dit soort dingen gebeuren, en dat is wel uniek. Dat voelt heel warm en toch ook natuurlijk.
Aardehuis
Het Uitzicht Op De Buren Vanuit Karin Haar Aardehuis

Twee jaar geleden was jouw grote woonwens voor de toekomst om in harmonie te blijven leven met de natuur en de mensen in en rond jullie wijk. Is die wens uitgekomen?
Haha, de harmonie met de natuur is wel een hele bijzondere. De natuur gaat gewoon zijn gang en vult elk gaatje op in de tuin en het groen om ons heen, dus er staat momenteel veel aangewaaid plantgoed tussen mijn groenteplantjes. De natuur neemt geen pauzes zoals ik af en toe doe, dan loop ik na een paar weken echt weer achter de feiten aan. Wat betreft het wonen in harmonie; daar komen we nu eigenlijk pas aan toe. De focus na de bouw is vooral gericht geweest op het eigen gezin en nu organiseert een groepje bewoners avonden om met elkaar de visie op het samenleven vorm te geven.
Verder zijn we allemaal automatisch lid van de Vereniging Aardehuizen Olst en hier blijkt dat niet altijd iedereen het 100% met elkaar eens is. Het schuurt vaak op onderwerpen waarbij het persoonlijke belang niet overeenkomt met het collectieve belang. Ik ben zelf bestuurslid en zie het als een uitdaging om daar harmonieus uit te komen met elkaar. Daar leer ik veel van.
Kan je een voorbeeld geven van een waardevolle les die heb je geleerd van dit project?
Dat het de moeite waard is om je droom te volgen en door te zetten waar het soms uitzichtloos lijkt. In 2013 liepen we enorm achter op de bouw. Als groep hebben we toen grote bezuinigingen doorgevoerd en een andere werkwijze. We zijn gaan bouwen in gespecialiseerde teams waardoor de bewoners zelf meer verantwoordelijkheid kregen. Het werkt heel goed om mensen de dingen te laten doen waar hun talent ligt. Daarmee hebben we de gehele wijk toch gerealiseerd.
Aardehuis
Wat voor advies zou je mensen meegeven die zelf hun eigen droomwijk willen bouwen?
Om meer uniformiteit toe te passen dan wij. Dan kan je sneller werken door de herhaling en is de kans op fouten veel kleiner. Een droomhuis of droomwijk ziet er voor iedere volwassene anders uit. Het is belangrijk om onderdelen van je droom los te durven laten zodat het wel realiseerbaar wordt met een grote groep mensen. Het is een dans tussen vasthouden aan je droom en loslaten hoe die er concreet uit ziet. Het loslaten van dat precieze plaatje heeft ervoor gezorgd dat onze woondroom toch is uitgekomen!
Wil jij meer lezen over de aardehuizen in Olst? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina.

Verder lezen over het aardehuis van Karin?

Twee jaar geleden interviewden we Karin de Gorter over de bouw van haar droomhuis.

Het Huis Van Karin
Het Aardehuis Van Karin (Twee Jaar Geleden)

Over de schrijver

2 reacties op “Een update uit het aardehuis van Karin”

  1. Mooi huis, beter dan die hele kleintjes. Met zonnepanelen krijg je in de winter je huisje zeker niet warm als het wat groter is. Zonnepanelen zijn een leuke aanvulling. Kachelfornuis is een mooie oplossing.Droog hout(1,5 jaar drogen) stoken en de vervuiling is nihil………
    Geniet op je mooie stekkie

  2. Eén dag privé hout stoken is even vervuilend als alle vrachtwagens in Nederland in één dag aan CO2 uitstoten! Als je dat de hele winter doet kun je net zo goed in een betonnen huis wonen met zonnepanelen op je dak. Dat is schoner.

Reacties zijn uitgeschakeld.