HetkanWEL houdt de ontwikkelingen in de gaten die het leven groener, eerlijker en leuker maken. Voor het geval je het gemist hebt, zetten we het nieuws van deze week nog eens op een rij in Goed Nieuws: van een nieuw woord voor duurzaamheid – wordt het aardlief? – tot aan de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs.
‘Aardlief’ of ‘planet proof’?
Afgelopen woensdag hield Barbara Baarsma bij DWDD een pleidooi voor de afschaffing van het woord ‘duurzaamheid’ uit de Nederlandse taal. “Het is een hol, betekenisloos containerbegrip geworden. Vroeger betekende het ‘milieuvriendelijk’. Toen werd het opgerekt tot planet, people, profit. En daarna werd het vervuild met allerlei zaken als ‘een eerlijke verdeling, een rechtvaardige diversiteit’. En dan zit er ook nog het woord ‘duur’ in. Het is tijd voor een woord dat niet aanzet tot greenwashing maar echt tot vergroening. Dus ik heb een prijsvraag uitgeschreven en ik kreeg 100-en reacties. Misschien wel de mooiste: ‘Aardlief’. ‘Planet Proof’. ‘Toekomstwaardig’. Wij zijn benieuwd en willen jou graag uitnodigen om mee te denken: wat wordt volgens jou het nieuwe woord voor ‘duurzaamheid’?
Fonds voor zonnepanelen op daken van scholen
De Stichting Schooldakrevolutie pleit voor zonnepanelen op alle scholen. Zo’n 1000 scholen in Nederland hebben zonnepanelen op het dak. De 6000 andere scholen nog niet. Daar wil de stichting verandering in brengen. De Rijksoverheid en de BNG Bank dragen bij aan de financiering. Er komt een fonds van 100 miljoen euro. De bedoeling is dat de scholen zelf niets hoeven te investeren, en wel direct geld kunnen besparen.
Boze klanten bellen banken plat
Op zaterdag 17 november belt Milieudefensie samen met bekende Nederlanders en boze klanten banken als ABN AMRO, ING en de Rabobank ‘plat’. De organisatie wil de banken vragen te stoppen met geld investeren in de palmolie-industrie. De drie grote Nederlandse banken investeerden de afgelopen jaren bijna 5 miljard euro in de palmolie-industrie. Palmolie zit in alledaagse producten als pindakaas, pizza, cosmetica en zeep. Maar het gevolg van de productie en verwerking ervan is grootschalige ontbossing voor de aanleg van palmolieplantages, een ramp voor mens en natuur. In onderstaande VR-film wordt duidelijk wat de gevolgen zijn van de komst van palmoliebedrijven voor het regenwoud in Kalimantan, Indonesië.
Fairf één van de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs
Woensdagavond vond de finale van de ASN Bank Wereldprijs 2018 plaats in de Kunsthal Rotterdam. De winnaars zijn: Fairf duurzame verf, een jong duurzaam & kleurrijk merk uit Nederland waar we eerder over schreven in de categorie Natuur en Milieu, Proud Breast dat comfortabele producten maakt voor dames die na borstkanker een borst missen in de categorie Mens en Samenleving, Qlayersdat microstructuren print zoals ‘haaienhuid’, waarmee de wrijvingsweerstand van bijvoorbeeld een vliegtuig verminderd wordt in de categorie Klimaatbescherming en MAKUSdat design inductieplaten ontwikkelt en daarmee de energievoorziening in woningen wil verduurzamen won de publieksprijs. Het prijzengeld varieerde van 8.632 tot 16.000 euro.
Podcastserie over circulariteit
Vanaf nu kun je alles leren over circulariteit door te luisteren naar podcasts bij Circl, een ‘circulair platform op de Amsterdamse Zuidas’ waar maatschappij en samenleving samen in beweging komen voor een duurzame wereld. Aan bod komen verhalen van pioniers die circulariteit in de praktijk brengen, van ondernemers die experimenteren met nieuwe verdienmodellen tot designers en kunstenaars die werken met hernieuwbaar materiaal en reststromen transformeren tot ontwerpen. De eerste podcasts staan online en zijn te beluisteren via Itunes of Spotify.
Blad over Nieuwe Energie
Elsevier heeft een speciale editie van het blad uitgebracht waarin de klimaatdiscussie en de energietransitie centraal staat: Nieuwe Energie. Het blad wil helderheid brengen in de verwarrende brij aan informatie. Onderwerpen als het klimaatbeleid, het stoppen met gas, het extremer worden van het weer, en de stekkerauto komen hierin aan bod.
Meer goed nieuws lezen? Lees bijvoorbeeld het eerste veganistische warenhuis dat in Den Haag komt.
Heb jij ook goed nieuws gespot? Laat het ons weten en neem contact op.
8 reacties op “Wat wordt het nieuwe woord voor duurzaamheid?”
Keep working ,terrific job!
Globelief
Globeneutraal
Globebewust
Pingback: Koningin Máxima reikt prijs voor duurzaam ondernemerschap uit
Ben altijd erg gecharmeerd van het woord Earthkeepers. Maar dat is natuurlijk geen letterlijke vertaling voor duurzaamheid en ook nog eens Engels.
Ik geb nog wellicht een ‘aardig’ idee voor een nieuw woord voor duurzaamheid : AARDWAARDIG. Wat vind jij / vinden jullie er van?
Ik zeg zelf altijd: “een betere wereld voor onze kleinkinderen”.
Volhoudbaarheid vind ik veel beter dan duurzaamheid. De manier van leven volhoudbaar voor onze (klein)kinderen en de planeet. Voor mij past dit goed bij de definitie uit het rapport van Brundtland. Niet voor niets hoor je dit woord al veel in andere landen als Zuid-Afrika en België.
Wat zou het mooi zijn,als er geen woord voor duurzaamheid meer nodig was. Dat zulk gedrag normaal,gewoon was. In tegenstelling tot vervuilend,verspillend.
Reacties zijn uitgeschakeld.