ABN AMRO is Rabobank voorbij als groene bank

Op het gebied van groen bankieren springen twee financiële organisaties altijd in het oog: ASN Bank en Triodos Bank. Kleine banken die het al jaren ánders doen. De derde plaats werd traditioneel bezet door de Rabobank, maar daar is nu verandering in gekomen als we afgaan op de Eerlijke Bankwijzer. Tot mijn verrassing presteert de staatsbank beter dan de Rabobank in deze onafhankelijke ranglijst, als je tenminste rangschikt op basis van thema’s, zoals ‘Dierenwelzijn’, ‘Natuur’ en ‘Wapens’.
Rangschik je de banken per “sector”, dan scoren beide banken gelijk. Bij ABN AMRO valt dan op dat er nog genoeg te winnen valt. Zo heeft de bank de “Principles for Responsible Investment” van de VN nog niet ondertekend. Ook ontbreken bij investeringen in de maakindustrie voorwaarden met betrekking tot gezondheid en veiligheid op het werk en vervuiling van bodem, water en lucht.
Simpele actie voor een betere wereld: mail je bank
Maar dat kunnen we samen veranderen. Via de Eerlijke Bankwijzer kun je eenvoudig een mail sturen naar jouw bank dat je als rekeninghouder ontevreden bent over hun investeringen. Uit ervaring kan ik zeggen dat de ABN AMRO bank hier binnen een dag op reageert. Van andere banken weet ik het niet.
Het mailtje sturen kost een minuut (en dan reken ik nog ruim), maar de impact is krachtig, zeker als we het met heel veel mensen doen. Moet je je voorstellen als de banken worden overspoeld met mails dat we hun investeringen waardeloos vinden? Reken maar dat de directie hier ongemakkelijk van wordt. In het geval van de ABN AMRO kan het zelfs niet anders dan dat ze er ongemakkelijk van worden: wij zijn immers allemaal aandeelhouder van deze financiële grootmacht.
Ik zou iedereen dan ook willen vragen: mail vandaag je bank voor een betere wereld.

Lees ook:
In 5 simpele stappen ben je eco
Zo kun je duurzaam sparen en beleggen
5 tips voor groen sparen

Over de schrijver

3 reacties op “ABN AMRO is Rabobank voorbij als groene bank”

 1. Dank voor het mooie stuk op jullie website en dank voor de alertheid! We houden voor alle 11 banken de 19 thema's en sectoren zo nauwkeurig mogelijk bij, maar fouten kunnen voorkomen. Zo ook hier. We hebben de score direct aangepast!
  Hartelijke groet namens de Eerlijke Bankwijzer,
  Willemijn

 2. Geweldig, en dat al zo snel na mijn mailtje! Moet je nagaan wat er gebeurt als we allemaal mails gaan versturen!
  (Op de site van eerlijke bankwijer las ik overigens dit:
  "Het beleid van ABN AMRO op vermogensbeheer is matig. ABN AMRO heeft de “Principles for Responsible Investment” van de VN nog niet ondertekend. Alleen het wapenbeleid van ABN AMRO geldt bij vermogensbeheer, voor andere thema’s zijn geen minimale duurzaamheidseisen opgesteld."
  Dat kan dus worden aangepast :-))

Reacties zijn uitgeschakeld.