ABN AMRO kraakt rapport Eerlijke Bankwijzer over belastingontduiking

Beeldmateriaal Bij Het Onderzoek Van De Eerlijke Bankwijzer
Beeldmateriaal Bij Het Onderzoek Van De Eerlijke Bankwijzer
ABN AMRO stelt in een persbericht dat de Eerlijke Bankwijzer ondeugdelijk onderzoek heeft gedaan dat uitsluitend bedoeld is om aandacht te trekken.

De Eerlijke Bankwijzer noemde de Nederlandse banken in een persbericht “vaag over belastingontwijking in belastingparadijzen“. De Eerlijke Bankwijzer doet met enige regelmaat onderzoek naar allerlei duurzame aspecten van Nederlandse banken. Deze keer heeft de organisatie banken onderzocht op hun handelwijze in belastingparadijzen. Ze komt tot de conclusie dat de banken ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot niet hard kunnen maken dat ze op geen enkele wijze betrokken zijn bij belastingontwijking. Dit zou blijken uit het praktijkonderzoek “Dutch Banks and Tax Avoidance” dat de Eerlijke Bankwijzer woensdag publiceerde.

De Nederlandse banken nemen echter niet genoegen met de beweringen van de Eerlijke Bankwijzer. ABN AMRO vroeg twee hoogleraren belastingrecht het onderzoek te beoordelen. Volgens Prof. Pötgens van de Vrije Universiteit voldoet het onderzoek “niet aan de eis van nauwkeurigheid en zorgvuldigheid.” Professor Bender van de Universiteit Leiden vindt ook dat de onderzoeksopzet “een aantal fundamentele gebreken vertoont waardoor geen valide en eenduidig antwoord zal kunnen worden gegeven.”

Volgens ABN AMRO hebben de hoogleraren hun bevindingen in een vroeg stadium met de onderzoekers gedeeld, maar hebben die daar niets mee gedaan.

In een schriftelijk reactie stelt de bank dat “goed onderzoek kan bijdragen aan de transparantie in de sector.” Maar het onderzoeken als die van de Eerlijke Bankwijzer “hebben uitsluitend tot doel om publiciteit te genereren voor de betrokken NGO’s.”

Bron: ABN AMRO, Eerlijke Bankwijzer

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Eerlijke Bankwijzer ziet geen verbetering bij ING, Triodos en Delta Lloyd
Duurzaam beleggen of groen sparen? Zo maak je een goede keuze

Over de schrijver