Een abonnement op energiebesparing

Wie bewust energie gaat besparen en zonnepanelen op z’n dak wil, moet investeren. En dat is natuurlijk niet zo erg, want uiteindelijk verdien je het allemaal weer terug. Maar in Overijssel denken ze daar anders over. Particuliere huiseigenaren krijgen daar de mogelijkheid om een abonnement te nemen op energiebesparende maatregelen in huis.
Het gaat om een proef waaraan in totaal 600 huiseigenaren mee kunnen doen. Zij betalen maandelijks een bedrag via een centrale organisatie aan de bedrijven die de voorzieningen aanleggen. De provincie Overijssel, gemeenten, het Energiefonds Overijssel, het bedrijfsleven en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties doen aan de proef mee.
Een huiseigenaar kan zo zonder grote investering wel direct profiteren van meer comfort in de eigen woning. De waarde van het huis stijgt en de deelnemer levert een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de uitstoot van CO2. De centrale organisatie Woningabonnement neemt het werk uit handen zorgt voor een energierenovatie met de nieuwste stand van techniek.

Een abonnement

De abonnementsperiode duurt tien, vijftien of twintig jaar, afhankelijk van het abonnement. Gedurende die periode heeft de deelnemer de garantie dat de beloofde energiebesparing behaald zal worden. Als het abonnement is afgelopen, blijven de energievoorzieningen eigendom van de huiseigenaar. Mocht iemand voor afloop van de abonnementsperiode verhuizen, dan moeten de nog komende termijnen betaald worden. Op dit moment wordt onderzocht of het mogelijk is om het abonnement bij verhuizing over te dragen aan de nieuwe eigenaar.
De consument krijgt de kans zonder grote investering direct te profiteren van meer comfort in de eigen woning. Bovendien stijgt hierdoor de waarde van de woning. Door deel te nemen aan het Woningabonnement leveren deelnemers een belangrijke bijdrage aan de vermindering van uitstoot van CO2.

Drie pakketten

Je kunt kiezen uit verschillende pakketten. Vooraf komt een energieadviseur langs om de woning door te lichten. Er wordt gekeken naar de energierekeningen, isolatie, ventilatie, installaties en huishoudelijke apparatuur. De energieadviseur stelt een conceptcontract op waarin de maatregelen, hoeveelheid bespaarde energie, het maandelijkse abonnementsbedrag en de looptijd vermeld staan.
Het eerste pakket richt zich op zoveel mogelijk energie besparen en opwekken. Voorbeelden zijn triple glas, dakisolatie en PV panelen. Pakket twee bestaat uit maatregelen die energie besparen en het comfort in huis verbeteren, bijvoorbeeld airco, klokthermostaat en ventilatie op CO2. Het laatste pakket richt zich op het huishouden. Oude slurpende apparaten, zoals een vriezer of koelkast, worden dan vervangen.

Aanmelden

Als je in Overijssel woont en interesse hebt in dit project, dan kun je contact opnemen met Woningabonnement.

Over de schrijver