Acht ideeën voor duurzame kerstversiering

Alternatieve Kerstboomversiering
Foto: By Mildlydiverting Via Flickr.com

 

Staat jouw kerstboom al opgetuigd of wordt het last-minute werk? Je kunt natuurlijk een boom kopen, huren of vanwege praktische redenen voor een kunstboom gaan. Maar wat je ook kiest: duurzame versieringen maken het af.

Natuurlijk is het zonde en niet bepaald duurzaam om kerstspullen weg te gooien, maar soms wil je na jaren dezelfde versiering wel eens iets nieuws. Geef dan (een deel van) je spullen weg en denk eens aan duurzamere alternatieven.

Sommige spullen die hieronder staan heb je wellicht al in huis (zeker wanneer je graag creatief bezig bent of kinderen hebt), kun je in de natuur vinden of naderhand opeten. Het kost dus nauwelijks geld en dat is zeker voor de dure feestmaand heel mooi meegenomen.

  • Welke spullen heb je al in en om huis? Denk aan zelfgemaakte strikjes van linten of oude kleding, (geverfde) dennenappels, uit papier/karton geknipte figuurtjes (sterren, Kerstman, sneeuwpop, sugarcane, duiven, gingerbreadman, kerstklok, engel), figuurtjes uit deeg, zelfgebakken koekjes, kaneelstokjes en steranijs.
  • Hou je meer van modern? Speelgoedpoppetjes van je kinderen aan een touwtje, een lint van oude knopen, figuurtjes uit tijdschriften, strikken van kranten en geregen kralen geven een originele touch!
  • Maak een slinger van (geverfde) gepopte popcorn of cranberry’s.
  • Een tennis/stuiterbal in crêpepapier, stof of papier wordt een kerstbal.
  • Prik een ei door en gebruik de inhoud voor een gerecht. Of kook je eieren hard. Snij heel voorzichtig de bovenkant eraf, lepel uit bij je ontbijt, was de schalen goed uit, laat drogen en plak ze op elkaar met plakband. Versier met glitter, papier of hang er een touwtje doorheen met kralen en linten. Hoezo zijn eieren alleen voor Pasen geschikt?
  • Mocht je nog kerstballen hebben die je misschien niet meer leuk vindt? Met een beetje glitter, lovertjes, touw en lijm zijn ze weer als nieuw.
  • Misschien vind je in het park/bos een grote afgevallen tak? Neem mee, verf eventueel in wit of goud en versier met linten en uit papier geknipte sterren.
  • Fruit zoals appels en sinaasappels is te zwaar om in de boom te hangen, maar staat prachtig in een mooie schaal. Zeker wanneer je het afmaakt met takjes groen, harde bessen, kaneelstokjes, steranijs en andere geurende natuurlijke materialen.

 

 

 

 

 

Over de schrijver

1 gedachte over “Acht ideeën voor duurzame kerstversiering”

  1. Pingback: DIY: groene en geupcyclede kerstdecoraties - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.