Acht ingrediënten uit je keukenkastje die een weldaad zijn voor je haar

Hairmask
Foto: O5Com Via Flickr.com

In de winter krijgt niet alleen je huid, maar ook je haar heel wat te verduren door de afwisseling van een warme ruimte naar de kou buiten. Met de lente in aantocht is het tijd voor een oppepbeurt. Geen dure smeersels, maar gewoon wat ingrediënten uit je keukenkastje.

Kies bij voorkeur voor biologische en kwalitatief goede producten en laat de maskers ongeveer een kwartier intrekken met eventueel een badmuts, folie of handdoek over je haar. Maskers gebruik je nadat je je haar hebt gewassen, tenzij anders aangegeven.
 
Yoghurt
Het melkzuur (alpha-hydroxy-acid) in yoghurt werkt ontvettend en voedend. Omdat het zacht aanvoelt is het bovendien ideaal wanneer je een gevoelige hoofdhuid hebt. Meng een klein kopje yoghurt met een lepel olijfolie voor een eenvoudig voedend maar doeltreffend masker.
Banaan
Banaan maakt haar babyzacht. Prak een banaan met een eetlepel olijfolie en honing tot een papje in de blender. Een nadeel van dit masker zijn de stukjes die moeilijk uit je haar te spoelen zijn. Dit kun je verhelpen door het papje voor het aanbrengen ook nog even door een zeef te halen.
Bier
Hop geeft haar volume en glans. Giet een fles bier ’s avonds in een kan en laat een nacht staan om de geur te reduceren. Giet de kan over je hoofd wanneer je je haar hebt gewassen. Je kunt het ook voorzichtig door je haar gieten, inmasseren en even laten intrekken. Spoel daarna goed uit.
Ei
Eieren bevatten veel proteïnen en aminozuren waardoor ze geschikt zijn voor droog en beschadigd haar. Je kunt een ei direct op vochtig haar smeren en laten intrekken, maar een nadeel is dat je het niet goed met warm water kunt uitspoelen omdat het ei dan stolt. Beter is het om een ei te combineren met een theelepel honing en een theelepel olijfolie. Geen eieren in huis? Mayonaise heeft hetzelfde effect.
Honing
Met honing kun je je haar een boost geven. Los drie theelepels honing op in warm water en masseer dit mengsel in je haar. Spoel niet uit, maar laat je haar drogen.
Maïzena
Droogshampoo’s zijn ‘in’ en prettig wanneer je vet haar niet te vaak wilt wassen, maar toch fris voor de dag wilt komen. Toch hoef je geen dure droogshampoo’s aan te schaffen, want maïzena heeft precies hetzelfde effect. Strooi wat maïzena bij de haarwortels. Laat even intrekken en kam het daarna uit je haar.
Olijfolie
Olijfolie is voedend en maakt je haar zacht. Gebruik het direct als serum in de haarpunten of masseer de hoofdhuid om roos tegen te gaan. Je kunt de olie ook au bain marie zachtjes verwarmen en als hete (warme!) olie behandeling in je haar aanbrengen. Was daarna met een milde shampoo.
Appelciderazijn
Werkt goed tegen vet haar. Meng een kopje appelciderazijn, kopje water en eventueel fijngehakte munt. Masseer dit vooral bij de haarwortels in en spoel niet uit.


Over de schrijver

3 gedachten over “Acht ingrediënten uit je keukenkastje die een weldaad zijn voor je haar”

  1. Ik heb vet haar, na 1 regenbui kan ik het weer wassen, heb nu ook de maïzena ontdekt, gebruik het 1soms 2x in de week, en was mijn haar 1xin de14 dagen, en mijn haar zit er beter door.
    Gebruikte eerst Arrow Root, een biologische maïzena, maar dat is toch wel een beetje zonde, dus nu mar die gewone
    goedkope maizena

  2. Goede tips denk ik zo..nu heb ik alleen 1 vraag; door t vele sporten en dus zweten is mijn haar bij de wortels vaak behoorlijk vet en de uiteinden droog..Ik probeer het niet te vaak te wassen omdat dit de balans van je hoofdhuid etc volgens mij ook kan verstoren..Heb je hier ook zn keukentip voor?
    Groet Nicky (nicci1988@hotmail.com)

Reacties zijn gesloten.