Acht tips om wespen op een natuurlijke manier te weren

Foto: quinet via Flickr.com

Heel langzaam breekt de tijd weer aan van vliegende beestjes zoals hommels, bijen en wespen. Allemaal hebben ze een functie in de voedselketen en zijn dus nuttig. Zo zijn wespen de ‘opruimers’, maar dat wil niet zeggen dat je er altijd op zit te wachten. Acht tips om ze op een natuurlijke manier te weren.
 
 
Maak een wespenvanger
Ken je dat? Lekker buiten tafelen in de zomer met zoete lekkernijen, maar overal wespen! Je kunt een wespenvanger kopen, maar ook zelf maken. De meest simpele manier: knip de bovenkant van een plastic fles af, haal de dop eraf en hang de bovenkant ondersteboven in de fles en giet er limonade in. Succes gegarandeerd.
Kies voor huis-tuin-en-keukenverjagers
Zet een bakje water met ammoniak buiten, een halve citroen, een bakje azijn met kruidnagel. Een sinasappel met kruidnagels erin vinden wespen ook niet fijn.
Controleer je woning op scheuren
Wespen maken graag een nest onder de grond of in kieren. Controleer jaarlijks jewoning. Een nest in de lucht kun je afdekken met een deken, eentje in een kier met een transparante kom. Brandt een wespennest nooit uit, maar neem contact op met een verdelger.
Ga voor een hor
Het is een flinke uitgavenpost wanneer je al je ramen in je huis van een goede hor wilt voorzien, maar een hor houdt natuurlijk niet alleen wespen tegen maar ook muggen en andere beestjes.
Ruim voedsel snel op
Wist je dat wespen in de lente en vroege zomer op zoek zijn naar eiwitrijk voedsel zoals vlees en in de hoog- en nazomer vooral naar suikerhoudende producten zoals limonade en fruit. Laat daarom geen eten buiten de koelkast staan, ruim van de fruitboom gevallen fruit snel op en sluit kliko’s goed af.
Laat je bloemetjesjurk maar in de kast
Leuk zo’n etentje in de tuin met mooi weer. En natuurlijk wil je je nieuwste zomerjurk of pak aan. Maar wanneer je wespen wilt vermijden moet je er niet uitzien als een bloem en bovendien niet zo ruiken. Laat die zware parfum dus ook maar even staan.
Blijf rustig
Ga niet paniekerig om je heen slaan wanneer er een wesp langs je hoofd scheert, dit wekt agressie op. Loop even weg van de wesp tot hij is weg gevlogen.
Sla ze niet dood
Wanneer je een wesp dood slaat verspreiden ze een geur die andere wespen alarmeert. Niet slim en bovendien onnodig.
 

Over de schrijver

5 reacties op “Acht tips om wespen op een natuurlijke manier te weren”

  1. Pingback: 8 manieren om wespen op een natuurlijke manier te weren -

  2. "…om wespen op een natuurlijke wijze te weren" en dan als eerste tip de het lokken en verzuipen van wespen? Wat is daar natuurlijk aan? Het is ook heel erg NIET diervriendelijk. Ik zou bij deze titel 8 tips verwachten in de vorm van tip2. Die is natuurlijk!

  3. Een hor hoeft helemaal niet zo duur te zijn… hangt een beetje af van hoe mooi je het allemaal wilt, maar bij Xenos kun je horren kopen voor een paar euro per raam. En met wat doe het zelven kun je daar een aardig framepje omheen maken als je dat mooier vindt.

Reacties zijn uitgeschakeld.