Acteur Stephen Fry wil gevangenis in voor twitter

Stephen Fry. Foto: wikimedia

De Britse acteur Stephen Fry is bereid om naar de gevangenis te gaan voor de vrijheid van meningsuiting op twitter. Hij zei dit naar aanleiding van de veroordeling van Paul Chambers die via twitter dreigde om een vliegveld op te blazen.

De tekst van de tweet luidde: “Verdorie! Robin Hood Airport is gesloten. Jullie hebben een week… anders blaas ik het vliegveld de lucht in!”. Chambers twitterde dit op 6 januari 2010, naar eigen zeggen uit ergernis over het feit dat het vliegveld door sneeuwval gesloten was. Chambers werd veroordeeld tot een boete van €436.

Volgens Fry paste de tweet van Chambers  echter in de Britse traditie van zwartgallige humor. De acteur verspreidde Chambers’ tweet via zijn eigen twitter account en verklaarde dat hij bereid was om naar de gevangenis te gaan. Fry heeft bijna 2,5 miljoen volgers.

Er zijn duizenden anderen die Chambers’ tweet ook verder hebben verspreid. Afgelopen weekeinde werd een speciale benefiet bijeenkomst georganiseerd om te protesteren tegen de rechtszaak die in Groot Britannië de “Twitter joke trial” genoemd wordt. Later dit jaar wordt de zaak in hoger beroep behandeld.

Lees ook

Over de schrijver