Deze mannen voeren actie tegen de knetterbal, oftewel knalplastic

Onder het mom: je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen, wil ik het vandaag eens over vuurwerk hebben. Ik zeg er maar meteen bij: ik ben geen fan. Dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt. Ik ben het type dat dagen lang met haar hoofd tussen de schouders langs de gevels sluipt in de hoop niet opgeschrikt te worden door knallen, rook en vuur. Maar goed, dat is vandaag even niet de issue. De issue is het plastic dat in vuurwerk zit. 

De knetterbal

Ik heb het altijd heel raar gevonden, dat mensen elk jaar voor honderden euro’s de lucht in knallen. Hop, weg, in een paar minuten tijd. Maar nog raarder is het als je gaat nadenken over de content van dit vuurwerk. De knetterbal bijvoorbeeld. Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat zegt niet zo heel veel, want zoals gezegd probeer ik vuurwerk in alle vormen en maten te vermijden.

Letterlijk wegwerpplastic

De knetterbal is vuurwerk voor kinderen. Het bestaat uit een plastic balletje met kruid erin. Dat steek je aan, het knalt ongeveer zeven keer en vervolgens laat je de plasticresten op straat liggen. De Zwerfinator heeft al 19.000 stuks van dit knalplastic opgeruimd. Het is dus letterlijk wegwerpplastic. En daarom voert hij samen met de Plastic Soup Surfer actie: operatie #knetterbal of ‘letterlijk wegwerpplastic’.

Het eerste succes van de campagne is al binnen. Kamerlid Suzanne Kröger diende in de Tweede Kamer een motie in, die werd aangenomen. Minister Stientje van Veldhoven gaat de producenten van het knalplastic hierdoor aanspreken op het letterlijke wegwerpplastic dat ze maken. Het is dus politiek op de agenda gezet, maar daarmee nog niet verboden. En dat is wel wat de Zwerfinator en de Plastic Soup Surfer voor ogen hebben.

De Leiden Avocacy Project on Plastic (LAPP) gaat voor het tweetal uitzoeken hoe ze bedrijven, die de knetterbal verkopen, voor de rechter kunnen krijgen. Het gaat ze hierbij trouwens niet alleen om de knetterbal, maar om alle plastic producten die eigenlijk ontworpen zijn om als afval in de berm te eindigen. Denk bijvoorbeeld aan waterballonnen of plastic confetti.

Kom in actie

De Plastic Avengers, zoals ze zichzelf noemen, vragen bij hun actie om jouw hulp. Wat kan je doen? Stap 1: zoek de knetterballen op straat. Stap 2: maak er een foto van en zet die met #knetterbal in de app Litterati of  mail ze naar de Zwerfinator ([email protected]). Stap 3: Deel dit bericht in je vriendenkring, zodat zoveel mogelijk mensen mee gaan doen. Stap 4: de deadline is 31 januari. Dan wil het tweetal alle data verzameld hebben en stappen ze daarmee naar de rechter.

Wat vind je van deze actie? Hoeveel knetterballen ben jij al tegen gekomen op straat? Laat het ons weten door hieronder een bericht achter te laten. 

Over de schrijver

12 reacties op “Deze mannen voeren actie tegen de knetterbal, oftewel knalplastic”

 1. Goede Aktie! Ik zie zoveel afvalplastic (en probeer wat op te ruimen). Dit soort vuurwerk zou toch ook zonder plastic geproduceerd kunnen worden?

 2. Heel de wereld staat in vuur en vlam ! En wat doen we hier? Druk maken over een paar knetterballen!????. Word wakker! T laatste lolletje van de kinderen die in deze zieke wereld geboren zijn ook nog ff afpakken zeker? , zwarteknetterpieten

 3. Ik heb vorig jaar ook heel wat van die doppen opgeraapt. 1 woord: WAARDELOOS. Slecht voorbeeld van de huidige generatie voor de volgende generatie. Afschaffen!

 4. Ik als liefhebber zijnde, heb al in diverse winkels “plasticloze” knetterkegels gezien (dat zijn dus geen ballen meer, want daar zorgde het plastic voor). Producenten en importeurs zijn hier dus ook mee bezig. Desalniettemin ben ik van mening dat, wanneer je troep maakt,die dit opruimt. Dit doe ikzelf ook ieder jaar weer, met de straat, op nieuwjaarsnacht. Geen restje haalt de ochtend op de straat. Het lijkt me ook zeker een taak aan ouders om kinderen bewust te maken dat ze zaken opruimen, want daar ligt het daadwerkelijke probleem. Er wordt van alles op de grond gegooid, terwijl wanneer het juist wordt verwekt, plastic een enorm nuttig product is. Laten we nu daar eens op gaan sturen.

 5. Als het zo is, als beschreven wordt, dan ben ik hier zwaar op tegen, alles met plastic wat wegwerp is, is niet van deze tijd en vervuilend. De producenten zouden beter moeten weten. Weg ermee

 6. Ik zie dit soort rotzooi echt zo vaak liggen en nu weet ik eindelijk wat het is! Echt bizar dat mensen zo’n product kunnen verzinnen en totaal niet nadenken over de vervuilende gevolgen…

 7. Maand november al vele keren… Wat zit er eigenlijk in… Ik schrik me kapot.. en ze kunnen ook af gaan zonder dat je ziet wie ze gooit…

 8. ik had een enorm bericht getypt, maar doordat ik geen webadres had ingevuld…. moest ik het opnieuw doen en dat vind ik nou nét te erg!

 9. Die ballen ken ik niet. Horen ze bij categorie 1 vuurwerk? Dan mag dat spul het hele jaar door afgestoken worden. Ik hoop,dat de actie succes heeft en misschien als bijkomend voordeel,dat er niet meer het hele jaar geknald mag worden

  1. Deze website is nogal irritant met een schermgroot advertentie die, als je die probeert weg te swipen, enkel vergroot en niet 1,23 verdwijnt…’gelukkig’ is er nog een piepklein randje waarop je nog iets kan uitrichten, maar klantvriendelijk is het allerminst.
   Ten 2e moet je om bij dít reactieveld te Komen ook weer heueul veel swipen wat de effectiviteit niet ten goede komt. Ditkandusniet!

Reacties zijn uitgeschakeld.