ADHD door fout fruit?

Aardbei Slecht voedsel maakt meer kapot dan je lief is. In dit geval zijn het de pesticiden op je fruit en groenten. Ze lijken namelijk ADHD te veroorzaken! Een gezamenlijk onderzoek van de universiteit van Montreal en Harvard legde de link. Kinderen met een hoge concentratie van een bepaald landbouwgif in hun urine bleken vaker aan de aandachtstekort/hyperactiviteitstoornis ADHD te lijden. Op zich logisch. Het doel van pesticide is schade toebrengen aan het zenuwstelsel van bijvoorbeeld insecten die landbouwgewas bedreigen. Dat het een dergelijk effect heeft op het menselijk brein lijkt mij een uitgemaakte zaak. Ongeruste ouders krijgen alvast een advies van onderzoeksleidster Bouchard: geen insectenspray in huis gebruiken en geef kinderen biologisch, dus onbespoten fruit en groenten. Hoewel de wetenschapper snapt dat het duurder is om gifvrij te eten, denkt ze dat het voor hun toekomstige gezondheid het zeker waard is…

Lees ook:

Biologische landbouw kan de wereld voeden

Eetbaar groen op je balkon of achtertuin

Over de schrijver

17 reacties op “ADHD door fout fruit?”

 1. Fruit.

  Dat fruit gezond is dat weet inmiddels iedereen. Maar in welke vorm nog niet:

  Het is naïef om te geloven dat je door het wassen en/of schillen van fruit je jezelf kunt beschermen tegen het gif. Het gif is gelijkmatig in de hele plant en natuurlijk ook in de vrucht verdeeld. Het wassen heeft alleen zin wanneer het gif direct wordt aangebracht na de oogst!! Maar er is geen kweker die dit doet!

  Het is helemaal geen vraag of de schadelijke stoffen die door chemische bestrijding in onze voeding komen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Hierover bestaat voldoende literatuur.

  In de schil zitten goede werkstoffen en vitaalstoffen die overgebleven gifstoffen ontgiften. De belangrijkste functie/taak van de lever is het ontgiften (ontgiftingsmechanisme), deze is hierbij afhankelijk van alle (beschikbare) vitaalstoffen.
  De voeding moet in zijn totaliteit volwaardig zijn, dus de schillen moeten absoluut mee gegeten worden. Als geheel doen ze hun functie.

  BIOLOGISCH IS NATUURLIJK ALTIJD BETER!!!!
  http://www.slaaptgijnog.nl

 2. Ik weet ook niet of ik dit wel helemaal geloof… Ik heb de slechte gewoonte om 'normaal' fruit te kopen en het niet te wassen voor ik het op eet

 3. Pingback: Onderzoek: aardbeien beschermen tegen welvaartsziekten - hetkanWel.nl

 4. Vooralsnog is adhd voornamelijk erfelijk en wordt veroorzaakt door een dopamine te kort tussen de cellen.
  Het lijkt me dus beetje stemmingmakerij.

  Een ADHD' er

   1. me too ^^
    Ik moet voorzichtig zijn met wat ik zeg omdat de beschrijving van het onderzoek vrij beknopt is,
    maar ik vind het moeilijk te geloven.

    1. Waar de oorzaak ligt is eigenlijk niet zo heel relevant. Wat wel van belang is is manieren vinden om de negatieve gevolgen van ADHD/ADD te verminderen of onder controle te brengen en daarin kan voedsel denk ik toch echt wel een verschil in maken. Vaak zijn dingen die helpen dezelfde dingen die ook 'normale' mensen kunnen helpen tegen klachten van depressiviteit, lusteloosheid, etc. etc.

     Ook weer een ADD-er.

 5. Zojuist kwam er iets in mij op. Over de inhoud van voedsel en de productie ervan. Dit boek 'Ons Voedsel' (F.M. De Jong) is een heel interessant boek dat ook aangeeft wat daadwerkelijk in de voeding zelf en wat wij er mee kunnen.

  1. ADD is als ik mij niet vergis een neefje (/nichtje) van ADHD en kent overeenkomsten. Het is daarom denk ik niet ondenkbaar dat de gifstoffen dezelfde schade aanrichten en dan ADD veroorzaken.
   Uit onderzoek in VS gevangenissen bleek overigens ook al dat gezonder voedsel (geen fastfood, suikers, maar dus ook geen voedsel met andere gifstoffen), gedragsproblemen bij gevangenen beter hanteerbaarder maakten. En dat er minder agressie in de gevangenissen waren. Ook waren zij beter in staat om te leren. Overigens (denk ik) moeten we nu niet gaan denken dat ADHD (en ADD) alleen maar veroorzaakt wordt door gifstoffen. Ook een genetische achtergrond zal meespelen. Verder werd de ziekte vroeger nog niet geconstateerd, omdat men nog niet wist wat het was. Dat wil niet zeggen dat het toen niet bestond, nu heeft het echter een naam. En lijkt het dus alsof het vaker voorkomt.
   Nog een tip: eet groente en fruit bij AH, Lidl of Markt, die schijnen en minst gifstoffen te bevatten.

Reacties zijn uitgeschakeld.