Adidas maakt misstap met “slavenschoenen”

182589 10151099959408888 6763334 N
Foto: Adidas

Schoenenfabrikant Adidas maakte een flinke misstap met een nieuw sneakermodel waar rubberen boeien aan bevestigd zijn. De schoenen zouden zo hip zijn dat je ze wel “moet vergrendelen om je enkels”, aldus Adidas. Veel fans vinden de sneaker echter racistisch, omdat ze doen denken aan slavernij. Adidas trok het model schielijk weer in.
Lees ook
5 stappen die schoenen groen en eerlijk maken
Duurzame schoen heeft nog lange weg te gaan
Fastfoodgigant gebruikt regenwoudhout voor wegwerpverpakkingen
Op de facebookpagina waar de foto getoond wordt, staan ondertussen bijna 3.500 reacties, waaronder veel negatieve, vooral van zwarte fans.
Volgens Adidas hebben de rubberen boeien niets te maken met slavernij en zijn ze een idee van designer Jeremy Scott die een “opmerkelijke en unieke kijk op mode heeft”. Toch heeft de fabrikant besloten om het model niet uit te brengen.
Op internet heeft de schoen ondertussen een flinke rel veroorzaakt. Verschillende grote sites tonen foto’s van de sneaker. Ook de bekende zwarte dominee en politicus Jesse Jackson noemde de schoenen “beledigend, afschuwelijk en ongevoelig.”
Volgens de website Rankabrand, is Adidas een van de schoenmerken die voorop loopt bij het maken van duurzame en slaafvrije schoenen, hoewel er nog veel ruimte voor verbetering is. De rel levert dus een fikse deuk in haar imago.
Bron: NOS, CNN

Over de schrijver