Deze Brit maakte van afgedankte vape-batterijen een accu voor zijn elektrische step

Heel eerlijk? Ik wist niet eens dat vapers batterijen hadden, maar nu ik er langer over nadenk, klinkt het logisch. Het gaat hier immers om e-sigaretten en alles waar e (van elektronisch) voor staat, werkt op batterijen. Over de milieu impact daarvan hoor je weinig. Wel hoor je steeds meer over de negatieve gevolgen van vapen voor je gezondheid. Zo kopte Metro Nieuws deze week: ‘Vapen laat je ballen krimpen en meer nare gevolgen’. Schreef RTL Nieuws gisteren: ’18 jaar jong maar longen al kapot door vapen’. En kwam de Volkskrant een paar dagen geleden met de kop ‘De overheid doet tot nu toe indrukwekkend weinig om het vapen aan banden te leggen’. Vapen is ongezond, dat is duidelijk, maar hoe zit het met de milieu impact ervan?

Milieu impact van vapen

Dat sigarettenpeuken niet goed zijn voor het milieu, weten de meesten zo langzamerhand wel. Er zitten microplastics in het filter en er blijven chemische stoffen achter in zo’n filter die niet goed zijn voor de bodem, de zee of de dieren die daar leven. Het duurt jaren voordat zo’n filter is afgebroken en omdat het hier om plastic gaat zal het nooit helemaal van de aardbodem verdwijnen. Toch bestaat nog ongeveer de helft van het zwerfafval uit peuken. Hoe zit dat met e-sigaretten?

Een e-sigaret bestaat uit twee hoofdonderdelen: een tank met vloeistof die wordt verdampt en een batterij. E-sigaretten worden vaak maar eenmalig gebruikt en dan weggegooid (als je pech hebt op straat). Er bestaan ook vapers waarbij je de vloeistof kunt navullen, maar ook deze worden aan het eind van hun leven ‘gewoon’ weggegooid omdat ze nog niet recyclebaar zijn. Los van de batterij blijven er ook giftige stoffen van de vloeistaf achter in de e-sigaret, zoals nicotine, proypleenglycol, nitrosamine en zelfs zware metalen, zo lazen we. Dus waar hoort dit afval thuis: is het e-waste of chemisch afval? Als je een e-sigaret uit elkaar haalt, is het wel mogelijk om de batterij te recyclen. En dat is precies wat de 23-jarige Brit Tobiasz Stanford heeft gedaan.

Oude vape-batterijen voor een e-step

Tobiasz, zo lezen we op Good News Network, gebruikte 80 afgedankte vape-batterijen om zijn elektrische step van stroom te voorzien. Hiermee wilde hij laten zien dat de weggegooide batterijen vaak nog genoeg power hebben om bijvoorbeeld een elektrische step van te laten rijden. “De step kan elke heuvel op, is gebruikt in de regen en heeft door plassen gereden. Het enige nadeel is dat hij nogal lawaaierig is, maar verder zijn de prestaties waanzinnig,” vertelt hij. Met dit experiment wil hij het belang van recyclen laten zien, ook van vape-batterijen die doorgaans gewoon bij het restafval belanden.

“Deze batterijen zijn nog steeds erg actief en toch worden ze verkocht als wegwerpbatterijen. Dat moet stoppen,” legt Tobiasz uit. Omdat een goede vriend van hem aan het vapen was, werd hij nieuwsgierig naar de batterij. Hij haalde de verschillende merken e-sigaretten uit elkaar en kwam erachter dat sommigen oplaadbare lithium-ion batterijen gebruikten. Nadat hij ze had opgeladen, kwam hij erachter dat er nog bijna net zoveel power in de batterijen zat als bij nieuwe batterijen.

Oplaadbare vape-batterijen

Hij besloot te onderzoeken of hij er een elektrische step op kon laten rijden. Hij haalt nu 25 km/u met de step en het duurt ongeveer drie uur voordat de step weer is opgeladen. Als de step eenmaal is opgeladen, kan Tobiasz er ruim 9,5 kilometer mee rijden. De meeste mensen aan wie hij vertelt dat de e-step op wegwerpbatterijen van e-sigaretten loopt, zijn in shock.

Tobiasz zegt dat hij anderen wil laten weten dat wegwerpvapes in feite hergebruikt kunnen worden en vindt dat er meer regels moeten komen voor het hergebruik van de batterijen uit wegwerp e-sigaretten- vooral omdat ze uiteindelijk op een vuilstortplaats terechtkomen waar de chemicaliën gaan lekken. Nog even helemaal los van het feit dat we er waardevolle grondstoffen mee weggooien, wat niet past in het toekomstbeeld van een circulaire economie.

Wat vind jij: moeten er ook in Nederland strengere regels komen voor vapen en het weggooien van de batterijen?

Over de schrijver