Afgelopen maand was warmste september ooit

Foto: NOAA

Afgelopen maand was, met een gedeelde eerste plaats voor september 2005, wereldwijd gezien de warmste september ooit. Dit meldt de NOAA, een Amerikaans weerinstituut, dat wereldwijd temperaturen op land en zee meet. September was 0,67 graden Celsius warmer dan het gemiddelde van 15,6 graden. Een record sinds de temperatuurmetingen in 1880 gestart zijn.
Nog een paar interessante gegevens: afgelopen september was de 36ste september op rij met een temperatuur boven het gemiddelde. Ook is er al 331 maanden lang geen maand geweest met lagere temperatuur dan het gemiddelde van de twintigste eeuw.
De NASA is overigens iets voorzichtiger. Volgens de ruimtevaartorganisatie, die ook temperatuurmetingen doet, is afgelopen maand ‘slechts’ nummer vier in het rijtje van warmste wereldwijde septembers ooit.

(Advertentie)
Warm de winter in? Vraag gratis offertes voor isolatie
Foto: NOAA

In deze grafiek van de NOAA kun je duidelijk zien dat het steeds warmer wordt op aarde. Sinds de jaren veertig zijn relatief koude maanden een uitzondering. Ook is te zien dat met name de afgelopen twintig jaar erg warm zijn geweest.
Overigens gaat het hier om een wereldwijd gemiddelde. Nederland was in september 0,3 graden koeler dan gebruikelijk. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft sinds 1994 nog niet zo’n koude september gehad.
Bron: Climatecentral, KNMI, NASA, via Huffingtonpost
Lees ook
Klimaatscepticus bekeert zich: opwarming wel door mensen veroorzaakt
Vegetariërs leven tot 9 jaar langer
Geen dak voor zonnepanelen? Bereken je winst met wind

Over de schrijver