Afghaans internetcafé voor vrouwen brengt hoop op gelijkwaardigheid

ChangeEmancipatie is nog ver te zoeken in Afghanisatan. Zo ondertekende president Karzai afgelopen maart een religieus document waarin staat dat vrouwen ondergeschikt zijn aan mannen, dat ze niet zonder mannelijke chaperone mogen reizen en dat ze niet mogen samen werken of studeren met mannen. Zijn standpunt afgelopen maart zorgde voor een heuse rel. Het lijkt erop dat de positie van vrouwen in Afghanistan over de laatste maanden erop achteruit is gegaan. Goed nieuws dus dat er nu een nieuw initiatief is dat die trend wil keren: de opening van een internet cafe speciaal en alleen voor Afghaanse vrouwen.

Het idee voor de vrouwvriendelijke plek waar ze rustig kunnen surfen zonder lastig gevallen te worden. komt uit de koker van “young women for change“, een onafhankelijke Afghaanse vrijwilligersorganisatie die zich inzet om de positie van vrouwen te verbeteren.
Sinds de actie van president Karzai in maart laat de organisatie flink van zich horen, ook door allerlei kleine lokale tentoonstellingen op richten waarin het onrecht van vrouwen aan de kaak wordt gesteld. De organisatie is temeer teleurgesteld in Karzai omdat hij in 2004 nog zijn handtekening zette onder een nieuwe grondwet waarbij aan mannen en vrouwen gelijke rechten werden toegekend. En in 2009 ondertekende hij een wet die kind-huwelijk en geforceerde prostitutie verbood.
Overigens is het opvallend en veelzeggend dat de organisatie van ongeveer 45 leden voor eenderde uit mannen bestaat. Al deze mannen zijn advocaten en allen hebben zich gespecialiseerd in emancipatie. Echter geen van hen durft aan de buitenwereld bekend te maken dat ze lid zijn van de organisatie…