Afghaanse bokster knokt voor emancipatie

Boks
Vrouwen in Afghanistan zijn ondergeschikt aan mannen, is de daar heersende gedachtengang. Emancipatie stond een tijdje geleden nog wel op de politieke agenda daar, maar (tot hun eigen verontwaardiging) is het beleid op dit gebied de laatste tijd verslechterd. Ze mogen steeds minder. Maar er zijn Afghaanse vrouwen die de handschoen oppakken. In geval van Sadaf Rahimi zelfs letterlijk! Zij gaat namelijk als enige vrouwelijke bokster naar de Olympische spelen in London.
Boksen door vrouwen zal in London als een nieuwe olympische sport geintroduceerd worden. Toen de de 19jarige Sadaf hierover hoorde wilde ze zich graag opgeven. Dat ging niet zonder slag of stoot (…), maar het is haar gelukt! Ze is nu de enige vrouwelijke bokser in het team en slechts 1 van de drie vrouwelijke sportsters die haar land vertegenwoordigen.
Ze begon met boksen op haar 14e toen ze Laila Ali (dochter van de beroemde bokser Muhammad Ali) zag boksen. Haar zuster deed ook mee en samen vonden ze nog een vriendin. Inmiddels is het groepje uitgegroeid tot 25 vrouwen, maar het is vooralsnog Sadaf die het meeste talent toont. Ze won al een gouden medaille in een regionale wedstrijd in Tajikistan en brons tijdens een competitie in Vietnam. Ook deed ze mee tijdens de internationale kampioenschappen vrouwenboksen in China een paar weken geleden, helaas moest ze daar haar wedstrijd echter al na anderhalve minuut staken.
Om te komen waar ze nu is heeft ze heel wat tegenstand moeten overwinnen. Niet alleen zijzelf, maar ook haar familie werd (en wordt…) regelmatig bedreigd. Nog altijd heeft ze beveiliging nodig wanneer ze naar haar trainingscentrum gaat. Dat trainingscentrum is overigens het beruchte Kabul’s Ghazi stadion, waar de Taliban in het openbaar ‘misdadigers’ (waaronder ook vrouwen) executeerde…
Sadaf is vastbesloten om haar landgenoten te laten zien dat vrouwen sterk kunnen zijn en dat ze zullen moeten vechten voor emancipatie. Om haar strijd (en die van haar mede-boksters) onder de internationale aandacht te brengen werd er een petitie opgericht en is er een interessante documentaire gemaakt: “The Boxing Girls of Kabul“.
 
Lees ook: Afghaans internetcafé voor vrouwen brengt hoop op gelijkwaardigheid