Top 5 meest gevaarlijke landen voor vrouwen

Bron: babasteve (Flickr.com)

Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat Afghanistan het slechtste land is voor vrouwen om in te wonen. Regelmatig wordt daar geweld tegen vrouwen gebruikt, waaronder verkrachting en kindermoord, is er sprake van zeer slechte gezondheidszorg en heerst er zware armoede. Daarnaast staan ook India, Congo, Pakistan en Somalië in de top 5 van slechtste landen voor vrouwen. De lijst is opgesteld door de Thomson Reuters Foundation, ter ere van de lancering van de website, TrustLaw Woman, gericht op het verstrekken van gratis juridisch advies voor vrouwengroepen over de hele wereld.

Verbazing
De verschijning van India in deze top 5 is onverwacht te noemen, omdat het land zich snel ontwikkelt tot een economische grootmacht. Toch is het niveau van vrouwelijke kindermoord en vrouwenhandel erg hoog. Anderen waren minder verrast hun land terug te zien op de lijst. Maryan Qasim, de Somalische minister voor vrouwenzaken, reageerde op de top 5: “Ik had eigenlijk verwacht dat Somalië eerste op de lijst zou zijn, niet de vijfde plaats.”

Congo
Het “duizelingwekkende niveau van seksueel geweld” in het wetteloze oosten van De Democratische Republiek Congo (DRC) zorgt voor een terechte tweede plaats in de lijst. Volgens recente Amerikaanse studie worden er elk jaar meer dan 400.000 vrouwen verkracht. Rechtenactivisten zeggen dat milities en soldaten zich richten op vrouwen van alle leeftijden, met inbegrip van meisjes van drie jaar oud. Ze worden verkracht, soms zelfs met bajonetten. Daarnaast schieten ze vrouwen in hun vagina met geweren, aldus de onderzoeksrapporten. “Congo is de verkrachtingshoofdstad van de wereld,” volgens Margot Wallstrom, de speciale gezant van de Verenigde Naties (VN) voor sexueel geweld in conflictgebieden.

City of Joy
Maar voor de Congolese vrouwen is er hoop. Schrijfster Eve Ensler, bekend van ‘De vagina monologen’, was zo getroffen door de massale verkrachtingen dat ze besloot iets te doen. Niet voor de vrouwen in de Congo, maar mét vrouwen in de Congo. Ensler is de passieve houding van de wereld namelijk zat. De enige hoop is volgens haar dat de mensen die niets meer te verliezen hebben, namelijk de Congolese vrouwen, zelf in actie komen. Daarom opende ze een centrum in de Congolese hoofdstad Bukavu, waar de vrouwen op adem komen. In dit centrum, City of Joy, leren de vrouwen hoe ze de controle over hun eigen leven terug krijgen door lessen in zelfverdediging, computervaardigheden en mensenrechten. Daarnaast is er psychotherapie en kunnen vrouwen zichzelf trainen in landbouw en handel. Een kleine stap voorwaarts, maar voor de Congolese vrouwen een hele belangrijke.

Bron: guardian.co.uk, hbvl.be, trust.org

Lees ook:

Vijf top cadeaus voor een duurzame vaderdag
Japanse professor maakt vlees uit poep
Meer kans op pest door klimaatverandering