Afrika kan de wereld voeden

4287002619 C433E0C06F Z
Bron: Yuta Yamamoto (Flickr.com)
De Hoorn van Afrika kampt met de grootste droogte sinds zestig jaar. Directe gevolgen hiervan zijn slechte oogsten, hoge voedselprijzen, voedseltekort en vluchtelingenstromen. Toch heeft Afrika de potentie om niet alleen zichzelf te kunnen voeden, maar zelfs de hele wereld. Dit zegt de voorzitter van het Internationaal Fonds voor Agrarische Ontwikkeling (IFAD), Kanayo Nwanze. Hij zegt dat ze dit kunnen bereiken door zich te richten op de landbouw.

Overheidsbeleid
Nwanze zegt dat net als veel andere delen van de wereld, het Chinese Gansu lijdt aan frequente droogte, wat beperkt water voor irrigatie en ernstige bodemerosie tot gevolg heeft. Maar ondanks het weer en de barre omstandigheden, zijn de boeren in Gansu in staat om zichzelf te voeden én hun inkomen te vergroten. Op de vraag waarom dit in China wel kan en in Afrika niet, was Nwanze heel duidelijk: “Overheidsbeleid. Wat ik in Gansu heb gezien, was het gevolg van het besluit van de overheid om te investeren in het platteland.”

Hoop
Nwanze ziet kleine boeren als grote hoop van Afrika. De landbouw, voornamelijk op kleine schaal, is goed voor ongeveer 30% voeding voor de plaatselijke bevolking en tenminste 40% van de waarde van de export. In een aantal kleine landen in Afrika, waar de landbouw een nog grotere rol speelt, kan het zelfs oplopen tot 80% of meer van de exportopbrengsten.

Potentieel
De voorzitter geeft voorbeelden van een aantal landen waar de overheid zich al met succes heeft gericht op de landbouw. In Tanzania, Rwanda en Ghana heeft de regering, geholpen door de privé-sector, een grote betrokkenheid bij de landbouw. “Het potentieel is enorm,” zegt Nwanze. “Met een kleine investering kan Afrika zichzelf voeden en zou het zelfs de hele wereld van voedsel kunnen voorzien.”

Bron: guardian.co.uk

Lees ook:
Zo schep je met je tuin een groene wereld
Laat je inspireren door duurzame doeners
3 natuurlijke ingrediënten die wonderen doen voor de huid

3 reacties op “Afrika kan de wereld voeden”

 1. Zie ook:

  "Miracle Trees zet zich in om een bijdrage te leveren aan het oplossen van voedseltekorten, ondervoeding en milieuproblemen. Deze organisatie wil dit doen met behulp van een bijzondere tropische boom: de Moringa oleifera. Deze veelzijdige boom die ook wel de Miracle Tree wordt genoemd, is een bron van hoogwaardig voedsel. Daarnaast kan de Moringa effectief worden gebruikt om woestijnvorming en klimaatverandering tegen te gaan.

  Magische boom
  De Moringa Olifeira is een geweldig veelzijdige boom, een soort supermarkt in zijn eentje. Het is een snelgroeiende boom die droogte verdraagt en voedsel, medicijnen en schoon water kan verstrekken aan diegene die het geluk hebben één van deze bomen in de buurt te hebben.

  Door de rijkdom aan vitamines, mineralen en eiwitten is de boom een rijke bron van voedingstoffen. Per gram bevatten verse moringabladeren vier keer zoveel calcium als melk, zeven keer zoveel vitamine C als sinaasappels, drie keer zoveel kalium als bananen, drie maal zoveel ijzer als spinazie, vier maal zoveel (pro-)vitamine A als worteltjes en evenveel eiwit als in eieren.

  Meedoen
  Als je op reis gaat naar een ontwikkelingsland, kun je zaden van de Moringa boom aan de lokale bevolking cadeau doen. Het geven van zaadjes is een kleine moeite, een klein gebaar maar al na een jaar kan een zaadje een boom zijn en zijn eerste vruchten afwerpen. Denk aan alle mogelijkheden die de Wonderboom dan te bieden heeft.

  Ga je niet reizen? Stuur dan een zakje zaden naar vrienden in een ontwikkelingsland of geef moringazaden mee aan een buurvrouw die op reis gaat…

  Met de Magic Tree zaden in handen heb je een simpele, goedkope, snelle en efficiënte manier om iets aan klimaatverandering, woestijnvorming en voedseltekorten te doen. De boom kan klimaatverandering niet voorkomen maar wel de effecten ervan verzachten..
  http://www.miracletrees.org "

  Bron: http://www.inspirerendleven.nl/blog/de-magische-w

Reacties zijn uitgeschakeld.