
Congo-Brazzaville doet het al wel: een totaalverbod instellen op plastic tasjes. De productie, invoer, verkoop en gebruik van plastic tasjes wordt per wet verboden om milieuvervuiling tegen te gaan. Rwanda heeft de tasjes 5 jaar geleden al verboden. De Afrikaanse landen lopen daarbij voor op de EU die in mei aankondigde zich te beraden op een verbod op plastic tassen. Vooralsnog zijn plastic tasjes nog vrij-uit verkrijgbaar in winkels.
Het aantal plastic tasjes in de natuur neemt steeds groteskere vormen aan. Vooral in de oceanen is zichtbaar hoe groot de plastic afvalberg is. In de stille oceaan bevindt zich een hoeveelheid plastic met de omvang van tweemaal de Verenigde Staten. Deze plastic soep vormt een grote bedreiging voor het zeeleven en de voedselketen.
Uit recent onderzoek van het Scripps Institution of Oceanography van de Universiteit van Californie bleek dat 1 op de 10 vissen plastic in z’n maag heeft. Volgens de onderzoekers is de kans groot dat het percentage nog veel hoger ligt. Vissen die zijn doodgegaan door plastic te eten of die het plastic weer uit hun lichaam hebben gekregen zijn immers niet meegeteld. De onderzoekers schatten in dat vissen in de noordelijke Stille oceaan jaarlijks zo’n 12.000 tot 24.000 ton plastic binnenkrijgen. Toch maar weer je eigen tasje meenemen naar de supermarkt, of de tassenbol gebruiken. Gelukkig zijn er ook al een aantal creatieve oplossingen bedacht om de plastic soep toch nog een duurzame bestemming te geven:
Eiland van plastic
De Nederlandse architect Ramon Knoester ziet in het plastic in de stille oceaan een mooie grondstof om een nieuw eiland te creëren voor 500 duizend inwoners: Plastic-fantastic idee van Nederlandse architect.
Stofzuigers gemaakt van oceaanafval
Electrolux, fabrikant van huishoudelijke apparaten, gaat stofzuigers van plastic afval uit de oceaan maken. Het bedrijf heeft al apparaten die voor 70% uit gerecycled plastic bestaan, maar wil hier met deze actie 100% van maken: stofzuigers gemaakt van oceaanafval.
EU betaalt vissers die plastic opvissen
Europees Commissaris voor Visserij wil vissers betalen om te jagen op het plastic afval in zee, in plaats van op de steeds schaarser wordende vis. In mei startte een eerste proefproject in de Middellandse Zee. Vissers vissen met speciale netten plastic uit het water dat later gerecycled kan worden: Brussel wil vissers helpen betalen voor plastic.
Lees ook:
1 gedachte over “Afrikaanse landen lopen voor op EU: totaalverbod op plastic tas”
Lang geleden dat mensen verder keken dan eigenbelang. Goed van die landen die dit probleem willen aanpakken.
Reacties zijn gesloten.