Afrikaanse olifant mogelijk in 2020 al uitgestorven

De Afrikaanse Olifant Heeft Het Zwaar. Foto: Derek Keats, Flickr.
De Afrikaanse Olifant Heeft Het Zwaar. Foto: Derek Keats, Flickr.

De Afrikaanse olifant is mogelijk aan het einde van dit decennium volledig uitgestorven. Dit meldt de HuffingtonPost. Ieder jaar verdwijnt ruim 7% van de volledige populatie van het grootste levende landdier op aarde. Dit komt doordat stropers veel geld krijgen voor de ivoren slagtanden. In de jaren 80 liepen er nog ongeveer 1 miljoen Afrikaanse olifanten rond, op dit moment zijn dat er minder dan 470.000.

De jacht op olifanten heeft zich de afgelopen jaren schrikbarend uitgebreid. Dit komt doordat de vraag naar ivoor vanuit China en Zuidoost-Azië, waar het een duur luxeproduct is, enorm is toegenomen. Olifanten zijn een soort wandelende goudmijnen in de ogen van stropers. Dit heeft desastreuze gevolgen. Op dit moment sterft slechts één op de drie olifanten een natuurlijke dood.

“Als we niet stoppen met het afslachten van olifanten zijn er straks geen meer over,” zegt  ranger en milieubeschermer Rory Young. Hij is er ‘van overtuigd’ dat als we op dit tempo doorgaan, de Afrikaanse olifant in 2020 zal zijn uitgestorven.

Slagtanden Worden Met Bijlen Uit De Olifant Gehakt.  Of Ze Nu Al Dood Zijn, Of Slechts Gewond. Foto: Nelly, Flickr.
Slagtanden Worden Met Bijlen Uit De Olifant Gehakt. Of Deze Nu Al Dood Is, Of Slechts Gewond. Foto: Nelly, Flickr.

Mocht de olifant uitsterven, dan verliezen we niet alleen een prachtig dier, maar ook de omgeving zal een harde klap krijgen. “De olifant is een cruciaal deel van het ecosysteem,” zegt Young. Dr Wasser van de universiteit van Washington is het roerend met hem eens. “Olifanten houden het terrein open. Andere diersoorten maken hier weer gebruik van. Als de olifant verdwijnt, zal er een grote verandering optreden in het ecosysteem. Dit heeft  negatieve effecten voor vele diersoorten die hier leven. Daarnaast zal het verdwijnen van olifanten ook slecht zijn voor de inkomsten van ecotoerisme. Dit is op dit moment een grote bron van inkomsten voor veel Afrikaanse landen.”

Volgens Young moet er nu echt iets gebeuren. “Het is nog niet te laat,” benadrukt hij. “De olifantenpopulatie kan zich snel herstellen en groeien als ze met rust gelaten worden.” Maar om de olifanten er weer bovenop te helpen moet er wel wat veranderen. “Het probleem zit niet alleen bij de Afrikaanse stropers en ook niet alleen bij China. Afrikaanse overheden moeten actief iets doen tegen het stropen op de grond. Daarnaast moet er via onderwijs aan kinderen en dorpelingen worden duidelijk gemaakt dat stropen echt niet kan.”

“Ook moet er wereldwijd meer aandacht komen voor het probleem. Als bijvoorbeeld Jackie Chan zich zou uitspreken tegen de ivoorhandel, ziet een kind dat en vraagt het zijn vader om niet een ivoren maar een gouden brievenopener te kopen,” zei Young

In 1989 leidde het internationale verbod op ivoor al tot harde maatregelen, en stopte het stropen bijna volledig. Maar het succes van het verbod leidde weer tot minder toezicht op, en handhaving van deze maatregelen waardoor de olifanten het nu zwaarder hebben dan ooit.

“De publieke opinie heeft de illegale ivoorhandel al een keer eerder gestopt en kan dit weer doen,” beargumenteerde dr. Wasser.

Bron: Huffington post, Telegraph

Lees ook
Kijktip: baby olifantje probeert slapende hond wakker te maken
[adrotate group=”2″]
Olifant schildert zelfportret (video)

3 gedachten over “Afrikaanse olifant mogelijk in 2020 al uitgestorven”

  1. Pingback: Positief dierennieuws: deze 7 diersoorten zijn gered van uitsterven - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.