Afrikaanse scholier wordt ‘s werelds eerste ‘virtuele ranger’ dankzij slimme safari-website

SafariWie wel eens op safari is geweest weet hoe het er daar aan toe gaat. In een ‘open’ jeeps rijd je ‘s ochtends vroeg het park in om – met camera’s! – te jagen op dieren. Meestal ga je op zoek naar de Grote Vijf.
De natuur is grillig en dieren laten zich niet vaak gemakkelijk zien. Maar sommige dieren hebben wel eens een populair plekje. Het zou handig zijn als je zou weten waar dat was… Dus je vraagt iedereen naar goede ‘spot-plekken’ en wisselt tips uit.
De 16 jarige schooljongen Nadav Ossendryver woont in het Kruger Park en werd gek van al die toeristen die hem elke keer vroegen waar er gisteren een leeuw of hyena was gezien. Tot hij op het slimme idee kwam om een ‘wildlife-tracking’ website te bouwen: een website die bijhoudt waar dieren zijn gespot.
In eerste instantie verzamelde hij gegevens zelf, door elke ochtend toeristen te vragen naar hun observaties. Die meldingen zette hij dan op zijn website. Maar 8 maanden geleden kwam hij op het slimme idee om op crowdsourcing over te stappen: nu vraagt hij bezoekers zelf om hun observaties direct te melden via Twitter, Facebook of op zijn website.
Op deze website, genaamd Kruger Sightings biedt hij nu real-time updates aan van de lokatie van dieren in het park. En met succes: in slechts 8 maanden slaagde Nadav erin om meer dan 18.000 volgers te verzamelen. Het park is zo onder de indruk van zijn initiatief dat ze Nadav een unieke ere-titel hebben gegeven: hij is de eerste ‘virtuele ranger’ in de wereld! Naar verluidt heeft zelfs Google al grote interesse getoond in zijn idee…