Afrikaanse uitvinder bouwt 3D-printer van elektronisch afval voor 100 dollar

Kodjo Afate Gnikou Met Zijn 3D-Printer. Foto: Ulule
Kodjo Afate Gnikou Met Zijn 3D-Printer. Foto: Ulule
De Afrikaanse uitvinder Kodjo Afate Gnikou heeft een volledig functionerende 3D-printer gebouwd met behulp van elektronisch afval. Hij heeft maar een paar onderdelen voor het apparaat daadwerkelijk moeten kopen, waardoor het project hem slechts 100 dollar kostte. Dit is een schijntje in vergelijking met de duizenden euro’s die je op dit moment voor een 3D-printer betaald.

Elektronisch afval is één van de snelst groeiende afval bronnen op aarde. En het is daarnaast ook een zeer gevaarlijke vorm van afval. Het zit vaak namelijk vol met zware metalen die de grond en het grondwater vervuilen waardoor land onvruchtbaar wordt. In 2013 gooide we met z’n allen zo’n 50 miljoen ton aan elektronische apparaten weg. Dit is vergelijkbaar met zo’n 200 Empire State buildings aan afval. Vaak zijn vele onderdelen in zulke apparaten nog prima te gebruiken, en Kodjo Afate Gnikou maakt daar handig gebruik van.

Op zijn crowd-funding pagina zegt Gnikou het volgende over het project: ”Ik wil Afrika de kans geven om niet een toeschouwer, maar een prominente participant te zijn in een duurzame industriële revolutie”. Zijn crowdfundings-campagne is ondertussen geslaagd, hij gebruikt de opbrengst hiervan om zijn W.AFATE 3D-printer verder te ontwikkelen. Wanneer het product daadwerkelijk op de markt komt is niet bekend.

Bron: Inhabitat, Piepvandaag

Lees ook
Experttip voor iedereen die een hekel heeft aan plastic
Motorola gaat revolutionaire ‘lego-telefoon’ Phonebloks ontwikkelen
De beste aanbieders van groene stroom

5 gedachten over “Afrikaanse uitvinder bouwt 3D-printer van elektronisch afval voor 100 dollar”

  1. Pingback: Chinese man maakt eigen bionische handen van schroot » hetkanWel.nl

  2. Pingback: EzSupport app wil einde maken aan berg elektronisch afval » hetkanWel.nl

  3. de redactie heeft zich denk ik nog niet verdiept in de Reprap opensource familie van 3d printers. ze komen niet op de markt, je download de codes….

Reacties zijn gesloten.