Zo neem je op een originele manier afscheid van je spullen

Schrijfster en lifestyle expert Marieke Eyskoot gaat verhuizen. Het ideale moment om afscheid te nemen van alle spullen, die ze niet meer nodig heeft. Om ze wel een goed onderkomen te geven, organiseert ze een event. In stijl natuurlijk.

Een verandering in je leven

Een verhuizing, of andere grote verandering in je leven is een perfect moment om al je spullen kritisch te bekijken. Kleding, boeken, woonaccessoires, cosmetica, potten en pannen; wat heb je echt nodig? De meeste mensen zetten hun spullen op marktplaats, of bellen de kringloop, maar duurzame stijlgoeroe Marieke Eyskoot besloot anders. Zij organiseert een bijzonder evenement.
Op social media deed ze een oproep en nodigde mensen uit voor haar yard sale nieuwe stijl. Zou ze de nieuwe eigenaar van haar spullen eerst goed in de ogen willen kijken? Of zat er iets anders achter? Ik belde Marieke om te vragen wat haar gedachte achter het event is.

Een event met community gevoel

‘Onze woningbouwvereniging is bezig met een grootschalige renovatie van mijn huizenblok. Mijn man, poes en ik moeten daarom voor een jaar ons huis uit. We krijgen vervangende woonruimte, maar ik vond het een perfect moment om afscheid te nemen van alles wat ik niet meer nodig had. Ik voelde al langer dat ik met minder toe kon.
Ik zocht naar een manier om mijn spullen te verkopen, op een manier die bij me past. Een community event bij mij thuis, leek me een bijzondere en leuke ervaring. Met wat chippies en een sapje kunnen de bezoekers alles wat ik verkoop op hun gemak bekijken en als ze zin hebben ook nieuwe mensen leren kennen.

Houden, wegdoen of twijfel

Het idee speelde al een tijdje in mijn hoofd, maar toen de datum van de verhuizing dichterbij kwam, kreeg ik zin om te beginnen met opruimen.
Mijn huis is redelijk minimalistisch ingericht, maar ik heb in de afgelopen jaren wel kleding, boeken en accessoires verzameld. Ik zocht alles uit en verdeelde het over drie stapels houden, wegdoen en twijfel. Bij elk item dat ik in mijn handen had, vroeg ik me af wat het voor me betekent en of het me plezier geeft. De tactiek van opruimcoach Marie Kondo. Een boek waar ik veel over heb gelezen, maar nog niet in ben begonnen. Het ligt op de twijfel stapel, want ik weet niet of het er nog van komt.

Een belangrijke inspiratiebron

De boeken die ik zeker houd, hebben emotionele waarde voor me. Een boek dat ik van mijn vader kreeg, of boeken over onderwerpen die ik belangrijk vind. De biografie van Frida Kahlo is zo’n voorbeeld. Frida Kahlo was een sterke vrouw, die zichzelf durfde te zijn. Ze leert je dat je mooi en goed bent, zoals je bent. En dat je voor niemand hoeft te veranderen. Die overtuiging is belangrijk om weerstand te bieden tegen de boodschap van commerciële bedrijven. Zij zeggen juist het tegenovergestelde ‘je bent niet ok’. Vervolgens bieden ze je een oplossing in de vorm van kleding, tassen of cosmetica. Natuurlijk maken die spullen je uiteindelijk niet gelukkiger, of lossen je problemen niet op, maar de verleiding is groot om ze te geloven. Sterke vrouwen, zoals Frida Kahlo, Joke Smit of Angela Davis zijn echte rolmodellen en een inspiratiebron. Voor mij persoonlijk, maar ook vanuit duurzaamheidsperspectief.

Mooie items, die ik nooit meer zal dragen

Ik verkoop ook een groot deel van mijn kleding. Kleding is belangrijk voor me, maar ik draag nu andere kleding dan tien jaar geleden. Je verandert als je ouder wordt. Niet alleen je smaak, maar ook je lichaam en je stijl. Ik weet nu veel beter wat bij me past en wat niet. Er hangen mooie items in mijn kast, waarvan ik zeker weet dat ik ze nooit meer zal dragen. Ze passen niet meer bij deze fase van mijn leven. Waarom zou ik ze dan houden? Het is fijn als ze een nieuw leven krijgen.

Mijn planten gaan uit logeren

Naast kleding en boeken verkoop ik ook accessoires, thee, kookboeken en verzorgingsproducten. En een hele mooie houten vloer. Mijn planten gaan uit logeren. Net als de kat. De appelboom, die we voor onze verloving kregen, en mijn vruchtenplanten worden uitgegraven en later teruggeplaatst in de ‘nieuwe’ tuin. En de onze grote meubels blijven. Een bank, keukentafel en bed, die heb je gewoon nodig.
De yard sale is op 6 oktober in Amsterdam. Je kunt er nog bij zijn, maar reageer (via Instagram, of Facebook) wel snel, want het wordt al gezellig druk.

Over de schrijver