Afval deponeren klinkt als muziek in de oren

Afval
Welke muziek zou jij willen horen als je iets in de prullenbak gooit? In Antwerpen staan sinds kort vintage jukebox-prullenbakken waaruit muziek klinkt. Van Britney Spears tot Tina Turner en van K3 tot The Pointer Sisters. De Belgische stad wil op deze manier bewoners en bezoekers verleiden om de vuilnisbak te gebruiken en zwerfafval tegen te gaan.
De 4.000 prullenbakken in Antwerpen zijn inmiddels geïntegreerd in het straatbeeld en daarom niet altijd even goed zichtbaar. Om te voorkomen dat daardoor steeds vaker afval op straat wordt gegooid, krijg je nu een bedankje als je de prullenbak wél gebruikt. Toepasselijke nummers zoals ‘Baby One More Time’, ‘Simply The Best’ en ‘Drop It Like It’s Hot’ wisselen elkaar af en na het deponeren volgt een kleurrijk lichtspel.
De zogenaamde ‘Trash Tunes’-vuilnisbakken blijven een maand staan in Antwerpen en worden daarna verplaatst naar verschillende districten waar ze tot half juli blijven staan. De bestaande prullenbakken in de stad worden voorzien van felgroene stickers, zodat ze meer opvallen.

Zwerfafval in Nederland

In Nederland belandt jaarlijks 50 miljoen kilo zwerfafval op straat of in het groen, schat MilieuCentraal. Daarom worden in ons land ook acties ondernomen om het zwerfafval te beperken. Zo organiseert stichting NederlandSchoon jaarlijks de Schoonste Winkelgebieden Verkiezing. Deze zomer vinden weer metingen plaats. De stichting heeft ook een toolkit ontwikkeld voor gemeenten en evenementenorganisaties met informatie die je nodig hebt voor het organiseren van een schoon evenement.
Om afval in het verkeer tegen te gaan is de G-snake ontworpen. De 1,5 meter lange afvalbakken kunnen op elkaar worden aangesloten, waardoor een lange goot langs de weg ontstaat. Mits automobilisten niet te hard rijden, kunnen zij het afval in de goot werpen.
Bij evenementen kan een goede voorbereiding heel veel zwerfafval voorkomen. Daarom heeft NederlandSchoon een toolkit voor schone evenementen samengesteld vol handige tips.

Over de schrijver