‘Afval’ gaat voortaan in de tomatensoep

Toogoodtowaste Tomatensoep
Soep Maken Van Overrijpe Tomaten Zorgt Voor Minder Verspilling

Wie kent ze niet, de grote containers achter supermarkten waar kilo’s groenten en fruit in verdwijnen, omdat ze overrijp zijn en dus niet meer geschikt voor verkoop. Nederlandse supermarkten gooien naar een schatting van de Universiteit Wageningen jaarlijks voor 400 miljoen euro aan groente, fruit, zuivel en andere versproducten weg. Zonde, vindt de beweging Too Good to Waste. ‘Boeren hebben hun groente en fruit met zo veel liefde gekweekt. Het is gemaakt om op te eten en niet om te verspillen’, zegt initiatiefnemer Linda Vermaat.
Het idee van Too Good to Waste is eenvoudig. Alle groente en fruit die bijna over de houdbaarheidsdatum gaat, wordt verzameld en verwerkt in soepen, sauzen en chutneys. ‘Verse producten als tomaten zijn daardoor langer houdbaar’, stelt Vermaat. Too Good to Waste won dit jaar de Battle of the Cheetah’s, een wedstrijd van ontwikkelingsorganisatie NCDO waarbij jonge professionals creatieve oplossingen voor mondiale voedselproblemen bedenken. Met het prijzengeld van 25.000 euro kan het zeskoppige team nu een proef opzetten met supermarkten in de regio Rotterdam. De winkels sparen rijpe tomaten waarvan soep wordt gemaakt. Die soep wordt weer verkocht in de supermarkt.
Er is een verpakking ontworpen, distributie en opslag moeten worden geregeld, er komt een reclamecampagne en de soep moet worden gemaakt. ‘Omdat we nog op kleine schaal werken, krijgen we steeds weer andere hoeveelheden tomaten’, vertelt Vermaat. ‘Daardoor moeten we de soepmachine iedere keer opnieuw afstellen. Dat is niet efficient. Pas bij grote hoeveelheden kun je goedkoper soep maken.’
Dat beaamt Bart Groesz, eigenaar van de PLUS in Rozenburg. Zijn supermarkt doet mee aan de proef. Hij gooit vaak niet meer dan een paar kilo tomaten of bloemkool per dag weg. ‘Daarom moeten supermarkten samenwerken, zodat we wel een grote hoeveelheid versproducten kunnen verwerken’, vindt Groesz. Leveranciers spelen daarbij volgens Groesz een sleutelrol. ‘De leverancier die elke dag verse producten levert, kan producten die over de datum gaan ook weer meenemen en aan een verwerker aanbieden. Dan is het zeker haalbaar.’ Meer informatie: www.toogoodtowaste.nl
Het zomernummer van Ode ligt nog tot 17 augustus in de winkel en is te verkrijgen bij AKO, Bruna of de boekhandel en voor de iPad via de app “Tijdschrift”. Bestellen kan ook via 0251 257927.
Meer lezen?
De grieken als pioniers naar een betere economie
Idealist Maarten Hunink leeft zonder afval
Recycletips die goed zijn voor je tuin
Volg Ode ook op , Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts 15 euro.
 

Over de schrijver