Weet jij het wel? 10 soorten afval waarvan we twijfelen in welke afvalbak ze moeten

Afval scheiden; we willen wel, maar soms is wel echt heel ingewikkeld. Harde en zachte plastics, verpakkingen met een laagje aluminium of papieren verpakkingen met een coating aan de binnenkant, in welke bak moeten ze toch? Dankzij de Ecoscan hoef je daar niet meer zelf over na te denken.  

Na het koken ligt er een stapel verpakkingsmateriaal op mijn aanrecht. Al doe ik zo mijn best om plasticvrij te leven; het lukt niet altijd. En zeker vandaag niet, concludeer ik zuchtend. Ik scheid het plastic, papier en het groenteafval en gooi het buiten in de afvalbakken, maar sta dan met de zak cassave chips in mijn hand. In welke bak moet die?

In welke afvalbak

Ik blijk niet de enige zijn die soms twijfelt hoe ik mijn afval moet scheiden. Volgens EcoScan hebben heel veel mensen daar last van. Door alle regels en verpakkingen is het lastig om zeker te weten of je het goed doet. In 2021 gaf het bedrijf 100.000 adviezen over afvalscheiding. Niet via de mail of telefoon gelukkig, maar via een handige, gratis app. Met de app scan je de barcode op een verpakking, of maak je er een foto van, en krijg je direct feedback. Het advies is afgestemd op je woonplaats, want zoals we weten is in elk gemeente of stad het verwerken van afval weer anders.

De top 10 meest gescande producten

De producten die het meest gescand worden zijn:

 1. Plastic zak met aluminium laagje (mag bij het PMD, wat staat voor plastic, metaal en drinkverpakkingen)
 2. Plastic zak zonder aluminium laagje (mag ook bij het PMD)
 3. Karton verpakking (schoon karton mag bij het papier, vies karton – zoals een pizza doos – mag bij het restafval)
 4. Plastic fles, zoals een shampoo fles (mag bij het plastic)
 5. Drankkarton (bij het PMD)
 6. Blik (bij het PMD)
 7. Papier (in de papiervak)
 8. Plastic kuipje (haal bij smeerkaas het aluminium eraf en gooi het allebei bij het PMD)
 9. Plastic pot (bij het PMD, maar de zwarte bloempot niet)
 10. Plastic tray (een dienblad gaat bij het restafval, want het is geen verpakking).

Gemakkelijk afvalscheiden

De gebruikers van de app scannen elke maand veel verschillende producten gescand om te achterhalen in welke afvalbak de verpakking gaat. Naast het helpen van consumenten wil Ecoscan het gemeenten en producenten ook gemakkelijker maken om elkaar te vinden. Door het vermelden van de Ecoscan op de verpakking van een product, kunnen consumenten het scannen en krijgen ze het juiste advies, waardoor het sorteren en recyclen steeds gemakkelijker wordt. En om het recycle proces ook goed te laten verlopen, lever je je verpakkingen niet schoon, maar wel leeg aan. Is nog extra duurzaam ook, want dan eet je alles op.

Wat vind jij? Lijkt het je handig om deze app te gebruiken?

Over de schrijver

2 gedachten over “Weet jij het wel? 10 soorten afval waarvan we twijfelen in welke afvalbak ze moeten”

 1. App lijkt een goed idee, maar de veroorzaker wordt daarmee nog steeds buiten schot gelaten. In plaats van steeds een doekje voor ‘t bloeden te verzinnen en de consument voor de kosten op te laten draaien, lijkt ‘t me handiger om de fabrikanten aan te spreken en aan te pakken op hun wanproductie.

 2. Onze gemeente is dit jaar gestopt met aparte inzameling van PMD. Om commerciële redenen uiteraard; nieuw contract met een andere verwerker. Ik voel me nu eigenlijk bezwaard; het voelt niet goed om van alles in de grijze bak te pleuren.

Reacties zijn gesloten.