Zo kun je zelf een verstopte afvoer ontstoppen

Een verstopte afvoer in huis is een veelvoorkomend probleem. Enorm veel verschillende dingen worden samen met het water door de afvoer van een gootsteen, bad of douche afgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan zand, voedselresten, pluizen, haren en zeepresten. Een ophoping van deze materialen is bijna onoverkomelijk en zal daarom onvermijdelijk eens in een verstopping van de afvoer resulteren. Het gevolg is een gootsteen, toilet of douche die overloopt doordat het water niet meer goed door de afvoer wordt afgevoerd. Met de volgende tips weet je echter precies wat je te doen staat en ben je zelfs in staat om de meeste verstoppingen zelf op te lossen.
Diagnose probleem van verstopping
De eerste stap die genomen moet worden is een diagnose maken van de soort verstopping. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen gedeeltelijke en volledige verstoppingen. Een volledige verstopping laat helemaal geen water meer door en wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door opgedroogde afvalresten in de waterleiding van de afvoer. Een gedeeltelijke verstopping laat nog wel water door maar zorgt ervoor dat dit veel langzamer wordt afgevoerd. Een gedeeltelijke verstopping komt het meeste voor, maar leidt al snel tot een volledige verstopping van de afvoer. Zeker als het probleem niet snel verholpen wordt. Nadat een verstopping is vastgesteld kan je het beste geen gebruik meer maken van het toilet, de gootsteen, douche of badkuip totdat de verstopte afvoer ontstopt is.
Manieren om de afvoer te ontstoppen
Probeer altijd eerst om de afvoer te ontstoppen met een simpele ontstopper. Doe dit echter voorzichtig want een ontstopper kan zelfs een toiletpot van de grond lostrekken wanneer hier teveel kracht op gezet wordt. Is de ontstopping niet verholpen na drie pogingen ga dan verder met de volgende methode. Pak een kleerhanger en ontwikkel deze zodat je een lange ijzeren draad overhoudt. Beweeg deze door de afvoer terwijl je draaiende bewegingen maakt. De kleerhangerdraad kan de verstopping hier misschien mee loskrijgen. Giet vervolgens een mengsel van baking soda en azijn door de afvoer. Dit zal meteen gaan sissen en dit effect zal ook zijn uitwerking op de verstopping hebben. De laatste maatregel die je kunt nemen is kokend water door de afvoer gieten. Probeer vervolgens nog een keer met de ontstopper de afvoer open te krijgen.
Dit is in de meeste gevallen genoeg om een afvoer zelf te ontstoppen. Blijft het probleem hierna nog altijd bestaan, neem dan contact op met een loodgieter om de verstopping met professioneel gereedschap aan te pakken.

Over de schrijver

7 gedachten over “Zo kun je zelf een verstopte afvoer ontstoppen”

  1. Goed idee inderdaad om baking soda en azijn te gebruiken. Ik heb ook gehoord dat dit kan werken om een riool te ontstoppen. Het is altijd fijn als je dit soort vervelende klusjes kunt oplossen met huis tuin en keuken middeltjes, dan kost het niet zoveel tijd!

  2. Bedankt voor de nuttige ontstoppingstips. Baking soda met azijn heeft in mijn toilet goede diensten bewezen zonder dat ik er chemische middelen bij moest halen. Een tip mocht de verstopping het riool zelf betreffen, helpt er geen lieve moedertje aan en kunt u er beter een specialist bij halen. http://www.schoonriool.nl/

  3. Bedankt voor de nuttige ontstoppingstips. Baking soda met azijn heeft in mijn toilet goede diensten bewezen zonder dat ik er chemische middelen bij moest halen. Een tip mocht de verstopping het riool zelf betreffen, helpt er geen lieve moedertje aan en kunt u er beter een specialist bij halen.

  4. Wat handig om zelf je verstopte afvoer te kunnen ontstoppen. Ik heb hier op dit moment een probleempje. Geen slecht idee om eerst een simpele ontstopper te proberen en daarna met soda en azijn aan de slag te gaan. Bedankt!

  5. Ik kan bevestigen dat een ontstopper zelfs een toiletpot van de grond kan lostrekken wanneer hier teveel kracht op gezet wordt! Mijn afvoer is verstopt, en omdat ik bang ben dat ik iets kapot maak, bel ik liever een professionele loodgieter op. Hopelijk wordt dan mijn probleem snel opgelost.

  6. Goed artikel, erg makkelijk te lezen. Wij hadden laatst ook een ontstopping, uiteindelijk opgelost met een ontstoppingsveer. Helemaal niet duur bij de Gamma en als je jezelf een beetje inleest op het internet hoe je het best kan omgaan met een veer is het zelf goed op te lossen.

  7. Goeie tips. Ik had laatste een goede truc gebruikt, het zorgt niet voor rioolontstopping maar voorkomt wel ontstopping van je wc. Vul een boodschappentas met water, en leg die in de wc-afvoer. Het water past zich aan de vorm van de afvoer, en zorgt voor vacuum. Zo kan je – als je de tas lostrekt – de verstopping lostrekken.

Reacties zijn gesloten.