AgentschapNL: rechtsongelijkheid zonnestroom moet aangepakt

5916973342 827Bd31045
Foto: H080

Ook de overheid begint de voordelen van zonne-energie te ontdekken voor gewone consumenten. AgentschapNL, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, meldt dat “voor kleinverbruikers die jaarlijks minder dan 10.000 kWh stroom verbruiken het in de meeste gevallen rendabel is om zelf zonnestroom op te wekken.” Wij roepen dit al sinds begin 2010, maar het onderzoek van AgentschapNL is niet helemaal mosterd na de maaltijd. Het snijdt een belangrijk probleem aan die de groei van zonnestroom in Nederland blokkeert en zelfs “rechtsongelijkheid” veroorzaakt: de energiebelasting.Lees ook
Zo wordt het wel erg gemakkelijk: goedkope en schone zonne-energie van eigen dak
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel verdien ik met zonnepanelen?
Wat is namelijk het geval: particulieren die “achter de energiemeter” direct hun eigen stroom opwekken, hoeven geen belasting te betalen. Oftewel: als je een eigen dak hebt met zonnepanelen, betaal je geen belasting over de eerste 5.000 kwh die je zelf produceert. Dat is meer dan voldoende voor een gemiddelde huishouden dat jaarlijks zo’n 3.500 kwh verbruikt.
Het probleem ontstaat bij mensen die geen eigen zonnepanelen kunnen leggen, bijvoorbeeld omdat het dak de verkeerde kant opstaat, omdat ze een huurhuis hebben of in een flat wonen. Een Vereniging van Eigenaren die wil investeren in zonnestroom loopt bijvoorbeeld al snel tegen de limiet van 5.000 kwh op, en zal wel energiebelasting moeten betalen. Ook speelt hierbij mee dat de zonnestroom niet “direct” opgewekt wordt door de individuele huishoudens.
Volgens AgentschapNL zijn dit knelpunten in de wet die een grotere uitrol van zonnestroom in de weg staan. “Het is van groot belang dat iedereen een gelijke kans krijgt zelf goedkoper elektriciteit te produceren.” In de conclusies en aanbevelingen van het rapport stelt het Agentschap dat de “rechtsgelijkheid” moet worden hersteld. De huidige wetgeving zou opnieuw getoetst moeten worden.
AgentschapNL zegt het heel voorzichtig. Maar het komt in feite hierop neer: de energiebelasting moet anders georganiseerd worden, zodat iedereen — met of zonder huis, met of zonder dak op het zuiden — kan investeren in goedkope en duurzame zonne-energie.
Bron: AgentschapNL

Over de schrijver

2 gedachten over “AgentschapNL: rechtsongelijkheid zonnestroom moet aangepakt”

Reacties zijn gesloten.