Dit Engelse initiatief is een soort ‘airbnb’ voor moestuinen

Stel je voor dat je geen groene vingers hebt, maar wel een tuin. Of wel groene vingers, maar je tuin is te groot voor jou alleen of je wil je ruimte graag delen. De Britse architect Conor Gallagher bedacht hier AllotMe voor: een soort ‘Airbnb’ voor volkstuinen. Mensen die een buitenruimte hebben die ze niet gebruiken, kunnen deze via dit platform verhuren aan buurtgenoten, die er dan groente en fruit kunnen verbouwen. Daarmee hoopt de initiatiefnemer niet alleen het verbouwen van je eigen groente te promoten, maar ook het welzijn van mensen te verbeteren en de relaties binnen een buurt te versterken.

Een eigen volkstuin

Het begon allemaal met Corrie Rounding, die ervan droomde om haar eigen groente te verbouwen, maar in haar Londense appartement op de tweede etage niet eens een balkon had. Een oplossing hiervoor zou een volkstuintje zijn, zoals wij die in Nederland ook kennen, maar de wachtlijsten voor deze schaarse tuintjes in de Britse hoofdstad waren zo lang dat er geen beginnen aan was. Het leek wel alsof iedereen tijdens de pandemie behoefte had aan een nieuwe hobby en meer groen. De oplossing bleek dichterbij te liggen dan Carrie dacht, letterlijk. Ze kon een stuk van de tuin van haar buurman Conor Gallagher huren, want hij kwam er amper aan toe om zijn tuin te onderhouden. Een win-win dus.

AllotMe: je tuin verhuren

Maar daar bleef het niet bij, want het idee voor AllotMe ontstond. “Nadat ik naar Londen was verhuisd, zag ik dat mensen gezonder en duurzamer wilden eten, maar tegen barrières aanliepen. Grond om je eigen groente te verbouwen is schaars en duur,” vertelt hij aan The Guardian. “Er is een enorme behoefte aan een duurzame levensstijl, maar er is vaak geen manier om dat te doen, want het verkrijgen van een volkstuintje is met die lange wachttijden en groeiende populariteit nagenoeg onmogelijk.” Tegelijkertijd zag hij ook veel verwaarloosde tuintjes in de buurt, dus waarom zou je die twee niet samenbrengen?

Een hechte community

Natuurlijk zit niet iedereen te wachten op een onbekende die de tuin komt omspitten, maar volgens Gallagher worden die onbekenden al snel snel vrienden. “Mijn hoop is dan ook dat het huren en verhuren binnen de eigen buurt gebeurt, zodat er levenslange vriendschappen en contacten worden gesmeed.” Naast dit sociale aspect benadrukt hij ook nog eens de gezondheidsvoordelen van het buiten zijn, waar we bij hetkanWEL ook al verschillende keren over schreven. Niet alleen krijg je een gezonde portie buitenlucht en beweging, maar tussen het groen zijn vermindert ook de stress en dat kunnen we zeker in deze tijden wel gebruiken.

Wat vind jij? Zou dit ook een mooi initiatief voor Nederland zijn? Of hebben we in Nederland al van dit soort initiatieven? We horen het graag. Laat hieronder een reactie achter.

Over de schrijver

3 gedachten over “Dit Engelse initiatief is een soort ‘airbnb’ voor moestuinen”

  1. Leuk dit! mijntuinjouwtuin.nl doet dit in Nederland.. ik heb n grote moestuin (en tuin) die ik wel zou willen delen.. ik heb nog geen contact opgenomen..

  2. Heel graag ook in Nederland zo’n systeem. Ik heb er al vaak aangedacht. Veel ouderen wonen in huizen met grote tuinen. Het zou de eenzaamheid ook kunnen verminderen. Ik ben zelf niet in staat zo’n app te maken. Dus ik hoop dat anderen het oppakken!

Reacties zijn gesloten.