Akkers in de woestijn dé oplossing voor voedselcrisis?

squigglycircle, Flickr.com
squigglycircle, Flickr.com

Voedselprijzen zijn in de afgelopen maanden flink gestegen door misoogsten en een tekort aan onder meer maïs en soja. De verwachting is dat deze trend zich door zal zetten en dat we te maken krijgen met een wereldwijde voedselcrisis. Philipp Saumweber wil dat voorkomen. Hij heeft een revolutionair systeem ontwikkeld waarmee hij voedsel kan produceren in de woestijn.

(Advertentie)
Kies de waterfles die bij jouw stijl past: bottelicious heeft meer dan 70 verschillende reisbekers, thermosflessen en waterflessen op voorraad.

Sundrop Farms
Saumweber heeft zich hiervoor gevestigd in Australië, op ongeveer drie uur rijden van Adelaide. Daar heeft hij een groot stuk land gekocht waar hij een futuristische kas heeft geplaatst. In die kas lukt het hem om van niets, iets te maken. Hij gebruikt de zon om het zout uit zeewater te maken, zodat de kas hiermee bewaterd, verhit en verkoeld kan worden. Zo maakt hij de kas geschikt om er grote hoeveelheden groenten te verbouwen. Dit gaat het hele jaar door en het gebruik van pesticiden is niet nodig. Tot nu toe zijn er al tonnen tomaten, paprika’s en komkommers geproduceerd en heeft Sundrop Farms, zoals het bedrijf van Saumweber heet, zich ook uitgebreid naar Qatar.
Supermarktcontracten
Met deze enorme oogst kan Sundrop Farms alleen maar een succes genoemd worden. Inmiddels staan investeerders en supermarkten in de rij om een samenwerking met het bedrijf aan te gaan. Dankzij investeerders wordt een nieuwe kas gefinancierd, die 40 keer zo groot wordt dan de huidige kas. Daarin kunnen 2,8 miljoen kilo tomaten en 1,2 miljoen kilo paprika worden geproduceerd, die vervolgens via de supermarkt weer verkocht worden.
Voedselcrisis afwenden
Experts zijn het er over eens dat de mogelijkheden eindeloos zijn. De Nederlandse water engineer Reinier Wolterbeek werkt als project manager voor Sundrop en zegt: “The sky is the limit. We zijn allemaal jong en ambitieus en hebben tuinders, economen en supermarktinkopers laten zien dat wat we doen werkt en commercieel interessant is en dat het nu ook mogelijk is om proteïne te verbouwen in deze gesloten kasomgevingen. En dat betekent niets minder dan dat we de wereld kunnen voeden.”
Bron: Duurzaamnieuws.nl, Guardian
Lees ook:
Zo vind je de waterfles die bij jouw stijl past
Hoe krijg je een zonnepaneel op je dak?
5 trends die gezond eten nog gemakkelijker maken

1 reactie op “Akkers in de woestijn dé oplossing voor voedselcrisis?”

  1. "gebruikt de zon om het zout uit zeewater te maken" vreemde zin.
    Blijkbaar staat deze kas op "drie uur rijden van Adelaide" in de buurt van de kust, waar – op betaalbare wijze? – zeewater ontzout kan worden en "dat we de wereld kunnen voeden”
    Enige bescheidenheid is hun vreemd

Reacties zijn uitgeschakeld.