Akkervarkens wieden onkruid onder zonnepanelen

Willem van Hempen en Claudia van der Laan houden varkens die ze gebruiken als kleine landschapsbeheerders en levende landbouwmachientjes. Een varken leeft van nature namelijk graag in het bos en kan zich daar heel nuttig maken. Ze eten bijvoorbeeld onkruid en woelen de grond om, waardoor deze op een natuurlijke manier bewerkt wordt. Wij spraken Claudia van der Laan over hun bijzondere initiatief met een pracht van een naam: Akkervarkens.
Een kleine landschapsbeheerder
Willem en Claudia zien het Akkervarken als een landschapsbeheerder. Claudia vertelt enthousiast:
“Een varken leeft van nature graag in het bos en doet graag wat andere dieren of machines niet doen: grond omwoelen op een natuurlijke manier waardoor er ruimte vrijkomt voor amfibieën, insecten, planten en bomen.”
“Wij roepen boeren daarom op om varkens in te zetten in plaats van landbouwmiddelen en zware machines. Een varken kan namelijk hetzelfde, maar dan beter en vooral duurzamer. Zo bespaart het bijvoorbeeld uitstoot van fossiele brandstof.”
Akkervarkens
De Akkervarkens
Op dit moment grazen de Akkervarkens op proef in een bos van de gemeente en op een paar andere locaties. Claudia licht toe:
“Wij hebben gekozen voor drie rassen: de Berkshire, de Husumer en de Duroc. Deze rassen kunnen heel goed tegen wisselende temperaturen en zijn dus ideaal om buiten te huisvesten.”
“Wij noemen onze varkens ook wel landschapsbeheerders. Ze zijn heel breed inzetbaar. Zo bestrijden ze berenklauw voor de gemeente Borger Odoorn, onkruid onder zonnepanelen en worden ze ingezet in tuinen en bossen van bedrijven en particulieren.”
“Daarnaast biedt het Akkervarken nog iets waardevols: zijn vlees. We verkopen het vlees van onze dieren door het hele land, we verzenden diepgevroren pakketten en de reacties zijn lovend.”
Akkervarkens
Een mooie filosofie
Wij vragen ons af hoe de levensloop van een Akkervarken er uit ziet. Claudia vertelt:
“Onze filosofie is dat vleesvarkens goed en vrij moet leven in familiegroepen in het bos of op een akker met gezond voedsel, met voldoende leefruimte en vrij toegankelijke schuilmogelijkheden.”
“De biggen worden geboren op de boerderij in Valthermond en blijven bij hun moeder tot ze volledig zijn gezoogd. Ze worden niet gecastreerd. Wij voeren onze varkens bij met producten die wij inkopen bij boeren uit de directe omgeving. Daarnaast houden wij ieder jaar in de herfst een eikel-inzamelactie.”
“Wij beheren de levensloop van onze varkens van geboorte tot aan de slacht, hierdoor kunnen wij niet alleen een dierwaardig bestaan maar ook vlees van constante kwaliteit garanderen. Het vlees is bijvoorbeeld antibiotica vrij. Wij brengen de varkens uiteindelijk zelf naar een kleinschalig slachthuis en mogen overal bij aanwezig zijn. Ze zijn dan tussen de 1,5 en 2 jaar oud.”
Akkervarkens
Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat Willem en Claudia veel vragen krijgen over de Akkervarkens. We vragen Claudia om de meest gestelde vragen te benoemen en te beantwoorden. Ze vertelt:
“Wij krijgen geregeld de vraag of wij niet bang zijn dat onze varkens gestolen worden. Daar zijn wij niet bang voor want met bang zijn bereik je niks. Bovendien valt het niet mee om een varken uit het bos te halen. Varkens laten zich niet drijven en in het bos heb je niks aan een opdrijfschot. Een koe of een paard zal waarschijnlijk beter meewerken.”
“Verder krijgen we natuurlijk af en toe de vraag of wij het niet moeilijk vinden om onze dieren naar de slager te brengen. Natuurlijk is dat moeilijk, als je dat niet moeilijk zou vinden dan kan je beter stoppen met boeren.”

Stap in de wei
Wil jij de Akkervarkens graag in het echt zien? Dat kan! Claudia legt uit:
“Wij merken dat mensen het vertrouwen zijn verloren. Sommigen hebben nog nooit een vleesvarken gezien, kennen de boer niet en zitten met veel vragen. Wij vinden het contact met mensen juist belangrijk en het varken mag weer gezien worden!”
Wij hebben daarom op de boerderij in Valthermond in Drenthe 365 dagen per jaar ‘Stap in de Wei.’ Iedereen is van harte welkom om op eigen gelegenheid een kijkje te nemen bij de varkens. Ook de ‘landschapsbeheerders’ in de bossen en op de akkers zijn dagelijks te bezoeken.”
Akkervarkens Toekomstplannen
Tot slot vragen we Claudia naar hun toekomstplannen. Ze vertelt vrolijk:
“Momenteel zijn we druk bezig met de bouw van een boerderijwinkel, een online winkel en een groepsruimte. Zowel in de boerderijwinkel als in de online winkel gaan wij de producten van onze dieren aanbieden.”
“Op dit moment organiseren wij kinderactiviteiten op de boerderij. We willen de groepsruimte uiteindelijk ook gaan verhuren voor besloten feesten in combinatie met barbecue arrangementen.”
“Daarnaast willen wij in toekomst de mogelijkheid bieden aan groepen om een educatieve excursie te boeken.Verder hopen we samen met anderen te genieten van de dieren en alles wat ze ons te bieden hebben. Dat is onze droom voor de toekomst.”
Wil jij meer weten over Akkervarkens? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Alle geweldige foto’s zijn gemaakt door Gert van den Bosch.

Over de schrijver

1 gedachte over “Akkervarkens wieden onkruid onder zonnepanelen”

  1. Pingback: ‘Drijvende zonneparken kunnen trend worden’ -

Reacties zijn gesloten.