Al bijna 1,4 miljoen stemmen voor EU-burgerinitiatief ‘Water is een mensenrecht’

Krnwtr_FlickrOnlangs beweerde Nestlé-topman Peter Brabeck dat water een commercieel product is en géén mensenrecht. Dit leidde tot een stroom afkeurende reacties op onze Facebook-pagina. Heel begrijpelijk, want een markt voor waterdiensten betekent: “Geen geld, geen water.” Terwijl de Verenigde Naties al in 2010 hebben bepaald dat water een mensenrecht is. Overheden hebben dit recht echter nog niet geïmplementeerd in wetten. De Europese Commissie pusht daarentegen zelfs de liberalisering van de watervoorziening en sanitaire voorzieningen.
Volgens de initiatiefnemers voor het EU-burgerinitiatief ‘Water is een mensenrecht’ zorgt dit echter helemaal niet dat alle mensen altijd toegang hebben tot schoon en veilig water en sanitaire voorzieningen. In de woorden van de initiatiefnemers op hun website: “Voorstanders van een marktbenadering beloven altijd goedkopere en betere diensten. Dit is een fabeltje dat is bedacht door de bedrijven die de grootste winsten op een markt behalen. De werkelijkheid laat zien dat dit betere en goedkopere diensten voor de rijken betekent, maar slechtere en duurdere diensten voor de armen. Dit is onacceptabel voor waterdiensten. Concurrentie betekent dat waterbedrijven moeten investeren in marketing, reclame en in de concurrentiestrijd zelf; al dit geld kan dan niet worden geïnvesteerd in de diensten die zij geacht worden te leveren.”
Een Europees burgerinitiatief is een oproep aan de Europese Commissie om een wetsvoorstel in te dienen voor een onderwerp waarvoor de EU wetgevingsbevoegdheid heeft. Een burgerinitiatief moet worden gesteund door minstens één miljoen EU-burgers uit minimaal 7 van de 27 EU-landen. Voor elk van die 7 landen is ook een minimumaantal handtekeningen vereist.
Dit burgerinitiatief heeft al bijna 1,4 miljoen handtekeningen in verschillende Europese landen opgehaald, maar nog niet in elk land is de kiesdrempel bereikt. Voor Nederland zijn bijvoorbeeld 19500 handtekeningen nodig. Volgens hetkanWel-reaguurder Hudson is dit aantal nog niet binnen, terwijl landen als Duitsland en Slovenië al wel hun stemdrempel hebben bereikt.
Door te stemmen voor het burgerinitiatief kan echter worden voorkomen dat water in handen van partijen als Nestlé komt. Gezien de heftige reacties op onze Facebook-pagina, zou ook in Nederland het benodigde antal handtekeningen voor dit initiatief opgehaald moeten kunnen worden.
Stemmen voor het initiatief kan hier.
Lees ook:
Topman Nestlé: “Water is geen mensenrecht maar een commercieel product”
Wat doen die medicijnresten in ons kraanwater?
Water is goud waard. 3 tips om er beter op te passen

Over de schrijver

17 reacties op “Al bijna 1,4 miljoen stemmen voor EU-burgerinitiatief ‘Water is een mensenrecht’”

  1. Ik heb het ook! Jullie link naar de site werkt wel, maar van de site zélf werkt de "Teken" link NIET, krijg de melding dat de pagina niet kan worden weergegeven…..

Reacties zijn uitgeschakeld.