Albatros-jongen zelfs op afgelegen eiland niet veilig voor plastic

Seven Bedard, Flickr.com
Seven Bedard, Flickr.com

Plastic in oceanen is een groot probleem. Zelfs op een afgelegen eiland blijken dieren niet veilig te zijn voor dit afval. Een team van de Natural History Unit van de BBC ontdekte plastic afval op een eiland ten noordwesten van Hawaii, op duizenden kilometers afstand van de bewoonde wereld. Ook ontdekten ze hier verschillende dode of bijna dode albatros-jongen, die plastic hadden gegeten en dit niet konden verteren.


Terug in de voedselketen
Het plastic in de zee kan overal vandaan komen; in sommige gevallen is het afval van vissen of plastic dat illegaal gestort wordt. In de meeste gevallen is het plastic echter afkomstig van het land, in het bijzonder van vuilnishopen. De verschillende stromingen in de oceaan hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat het afval op het afgelegen eiland bij Hawaii terecht is gekomen. Dr. Simon Boxall doet onderzoek naar de manier waarop plastic in het leefmilieu terecht komt en hij waarschuwt dat het plastic door vervuiling ook weer terugkeert in de voedselketen.

Giftig
Het plastic komt bijvoorbeeld terecht in mossels en oesters, die weer gegeten worden. Wat precies de effecten zijn van deze vorm van vervuiling, is nog niet duidelijk. Boxell: “Deze plastic deeltjes zijn soort sponsjes, ze fungeren als magneten voor andere vervuilende stoffen.[…] De kleine plastic deeltjes absorberen deze materialen en worden zo giftig. We weten nog niet in hoeverre dat invloed heeft op de menselijke voedselketen. Het onderzoek naar hoe ver deze plastic deeltjes geïntegreerd zijn in de voedselketen, staat nog in de kinderschoenen.”

Potentieel gevaar
Professor Richard Thompson bevestigt dit standpunt: “Mijn onderzoek laat zien dat micro-plastics wijdverspreid zijn in het milieu, niet alleen in water en op stranden, maar ook in de dieren die hier leven.” Omdat het plastic veelal nog in kleine hoeveelheden in dieren wordt gevonden, is het risico voor mensen relatief beperkt. Voor dieren is het echter wel gevaarlijk en vaak ook dodelijk. Daarom is onderzoek naar de herkomst en impact van het plastic belangrijk. Alleen op die manier kan gekeken worden naar een manier om de schade te beperken.

Bron: BBC

Lees ook:

Shell Nederland veroordeeld voor olievervuiling Nigeria
10-jarige ondernemer verrast met recyclingbedrijf
Eten als een Mennoniet om plastic besmetting te voorkomen