Albert Heijn zwicht voor druk Foodwatch: is Jumbo de volgende?

Foto: Alper Çu?un, Flickr, CC BY 2.0
Foto: Alper Çu?un, Flickr, CC BY 2.0
Een maand na de lancering van de foodwatch-campagne tegen de ‘Southampton Six’-kleurstoffen heeft Albert Heijn toegezegd geen producten meer te verkopen met deze zes omstreden kleurstoffen (exclusief alcohol). foodwatch wil nu hetzelfde voor elkaar krijgen bij Jumbo.

Onderzoek laat volgens foodwatch zien dat de schoolprestaties van kinderen kunnen verslechteren door de effecten van de zogenaamde Southampton Six: E102, E104, E110, E122, E124 en E129. Deze stoffen zijn in verband gebracht met hyperactiviteit en verminderde concentratie. Daarom verplicht de EU producenten om een veiligheidswaarschuwing te plaatsen op artikelen met deze kleurstoffen: ‘Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.’ Voor foodwatch is een waarschuwing niet genoeg, ze vindt dat deze kleurstoffen helemaal niet in kinderproducten thuishoren.

De European Food Safety Authority (EFSA) stelt vast of een additief (E-nummer) in de Europese Unie gebruikt mag worden in voedsel. Additieven moeten eerst uitgebreid worden getest op veiligheid. EFSA bestudeert wetenschappelijke studies, beoordeelt mogelijke toepassingen en bepaalt vervolgens of het additief wordt toegestaan.

foodwatch plaatst echter serieuze kanttekeningen bij de waarde van deze beoordelingen. De onafhankelijkheid van ESFA ligt onder vuur. Een beoordeling garandeert niet dat een E-nummer veilig is. De wetenschapelijke studies die de ESFA krijgt voorgelegd zijn bovendien niet altijd even betrouwbaar. En verder worden de conclusies van EFSA niet altijd gedeeld door collega-voedselautoriteiten in andere landen.

Voorzorgprincipe moet gelden voor e-nummers

foodwatch wil daarom dat het voorzorgprincipe wordt gehanteerd. Als een E-nummer niet bewezen veilig is, dan moet de overheid het simpelweg verbieden. Op haar website zegt foodwatch hierover: „Het kan niet zo zijn dat E-nummers, waarvan bekend is dat ze mogelijke schadelijke bijwerkingen hebben, nog steeds zijn toegestaan op de Europese markt. Dit druist lijnrecht in tegen het voorzorgsprincipe dat is verankerd in EU-wetgeving. Daarin staat heel duidelijk wanneer dit principe geldt: als een product (mogelijk) schadelijke gevolgen met zich meebrengt kunnen overheden niet wachten op sluitende wetenschappelijke zekerheid.”

foodwatch is daarom blij dat Albert Heijn wil stoppen met de verkoop van producten zoals snoep en frisdrank die de kleurstoffen bevatten. „We zijn blij met dit succes, al een maand na de start van onze campagne. We willen iedereen die meedeed aan onze emailactie bedanken en feliciteren.”

Emailactie: haalt Jumbo de Southampton Six ook uit de schappen?

Nu Albert Heijn om is, richt foodwatch haar pijlen op Jumbo. Samen verkopen deze twee supermarkten ruim de helft van alle Nederlandse boodschappen. Ook bij de tweede grootgrutter van het land wil foodwatch daarom de omstreden kleurstoffen uit de schappen laten halen.

Als je de actie wilt steunen, kun je hier een email aan Jumbo sturen. Al meer dan tien duizend mensen gingen je voor.

Over de schrijver

3 reacties op “Albert Heijn zwicht voor druk Foodwatch: is Jumbo de volgende?”

  1. Zouden de synthetische blauwe kleurstoffen E131, E132 en E 133 niet ook in deze lijst opgenomen moeten worden? Ook deze drie zorgen voor hyperactiviteit (en gelden als kankerverwekkend!) en het blauwe kleurtje werkt al helemaal als een magneet op kinderen. kijk maar eens naar de populariteit van smurfenijs… Het duikt nu zelfs steeds meer in supermarkten op in ijs en zelfs in chocoladepasta!
    (E131 is in Australië verboden)

  2. Hup Jumbo, haal die schadelijke E nummers die in kleurstoffen zitten van de zogenaamde Southampton Six: E102, E104, E110, E122, E124 en E129. uit de schappen!! Deze stoffen zijn in verband gebracht met hyperactiviteit en verminderde concentratie. Wil ik NIET aan mijn kinderen geven!!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020