Alessandro verbouwt wel 30 soorten groente in zijn moestuin in Londen

Ook ik moet eerlijk toegeven dat er sinds de eerste lockdown afgelopen jaar wel een paar planten bij zijn gekomen. Ze zuiveren de lucht voor je en brengen wat natuur in je huis, wat wil je nog meer? Bovendien verminderen ze ook nog eens stress, is gebleken uit onderzoek. Dat alleen is al een reden waarom je niet genoeg planten kunt hebben… toch? Iemand met wel hele groene vingers is Alessandro Vitale, een full-time tattoo artiest in Londen. Maar de rest van zijn tijd kun je hem in zijn Londense groene oase vinden. In zijn biologische moestuin verbouwt hij wel 30 verschillende soorten groente, waaronder 17 soorten chilipepers.   

Groene oase in Londen

De groene vingers heeft Alessandro van zijn grootvader geërfd. Die heeft hem alles geleerd over tuinieren en dan vooral over chilipepers. Vorig jaar is Alessandro verhuisd naar een appartement met tuin in Londen. Tot zijn blijdschap was het nu mogelijk om niet alleen zijn vensterbank in een groene oase te veranderen maar ook zijn tuin. En dat deed hij dan ook, met een verbazingwekkende oogst in het eerste jaar. Deze oogst bestaat onder andere uit 35 kg tomaten, 10 kg chilipepers en nog 30 andere soorten groente uit zijn moestuin. Het is zo’n goede oogst dat hij bijna een jaar niet meer naar de supermarkt is geweest. Verse groente hoeft hij niet te kopen, die kan hij regelrecht uit zijn eigen tuin eten.

Spicy Moustache

Nu hij zijn eigen groene oase heeft gecreëerd wil hij al zijn kennis graag delen. Daarom is hij een YouTube kanaal begonnen, genaamd Spicy Moustache, waar hij al zijn tips deelt. Van een verticaal tuintje maken tot het stekken van je huisplanten. Zo wil Alessandro zijn doel waarmaken, mensen helpen om zoveel mogelijk groene plekken te creëren. Deze planten en hun aarde nemen koolstofdioxide op uit de lucht en geven ons er schonere lucht voor terug, dit proces wordt uitgebreid uitgelegd in de Netflix documentaire Kiss the Ground. Alessandro geeft tips waardoor iedereen zijn eigen biologische moestuin kan beginnen, zelfs in een kleine stadstuin in Londen of Amsterdam. Wie weet hoef jij volgend jaar ook niet meer naar de supermarkt om je groente te halen, maar vind je alles wat je nodig hebt in je eigen groene oase.

Toenemende vraag naar lokaal voedsel

Alessandro is afgelopen jaar niet de enige die met zijn groene vingers veel heeft gepland in de aarde. Er was een toename in de vraag naar lokaal voedsel, wat onder andere te zien was aan het toenemende aantal oogsters bij tuinderij Land en Boschzigt. Na de start van de eerste lockdown in maart steeg het aantal oogsters gestaag. Voor komend seizoen is er een wachtlijst van wel 250 oogsters, die allemaal wekelijks zelf hun groente en fruit willen oogsten. Ook waren er meer aanmeldingen van vrijwilligers die willen helpen met het verbouwen van alle groente en fruit. Land en Boschzigt is niet de enige tuinderij waar lokaal verbouwde groente en fruit direct aan de consument worden verkocht. In Nederland hebben we maar liefst 500 voedselgemeenschappen, waaronder Land en Boschzigt en bijvoorbeeld Herenboeren.

Heb jij groene vingers en ben jij van plan om dit jaar groente en fruit te verbouwen in je eigen moestuin? Laat je beste tips achter in de reacties en wie weet krijgen we allemaal net zo’n goede oogst als Alessandro.

Foto: still van YouTube kanaal.

Over de schrijver

0 gedachten over “Alessandro verbouwt wel 30 soorten groente in zijn moestuin in Londen”

  1. Tegenwoordig is het vaak normaal dat je zakjes zaden haalt bij de locale supermarkt, bouwmarkt of tuincentra. Let hier wel mee op, want deze zaden zijn meestal ontwikkeld voor eenmalig gebruik. Heb je een fantastische oogst en wil je die heerlijke zoete tomaatjes nog een keer volgend jaar? Dan moet je óf opnieuw zaaien met het zakje of nieuwe plantjes kopen. Helaas werken de meeste zaadjes uit de vruchten niet zoals ze zouden moeten werken.

    Daar ben je overigens wel verzekerd van als je van een biologische boer koopt.

    Tip; als je eerlijke en goede producten koopt, kan je daarvan de zaadjes verzamelen en daarmee in het vroege voorjaar experimenteren. Raadpleeg wel altijd de zaaikalender. Een klein tomaatje staat garant voor jarenlang plezier!