In 2050 leven er naar verwachting 2,5 miljard extra mensen op aarde. Als al die mensen willen eten, moet de huidige voedselproductie bijna verdubbeld worden. Maar hoe? Landbouwgrond is al schaars, oceanen worden leeggevist en veel delen van de wereld hebben te kampen met een tekort aan water. Hierdoor hebben nu al ongeveer een miljard mensen te weinig te eten. Er zijn voedzame en relatief milieuvriendelijke alternatieven.
Creatief met alg
Landbouwgrond is schaars, maar er zijn ook andere plekken waar gewassen kunnen groeien. In zee bijvoorbeeld. Daar kunnen heel gemakkelijk algen verbouwd worden. Algen groeien snel en kunnen zelfs in vervuild water overleven. Ze kunnen gegeten worden door dieren, maar ook fungeren als kunstmest. Bovendien worden proeven uitgevoerd om algenolie als schone brandstof te gebruiken. Land dat nu gebruikt wordt voor dierenvoer, kan dan ingezet worden om eten voor mensen te verbouwen.
Kweekvlees
Niet alleen dieren moeten hun eetpatroon aanpassen, ook mensen komen er niet onderuit. De vraag naar vlees wordt steeds groter en in de toekomst zal het onmogelijk zijn om daar aan te blijven voldoen. Kweekvlees is een goede oplossing. Voor het maken wordt minder water, energie en land gebruikt en het is de bedoeling dat het straks precies hetzelfde oogt en smaakt als echt vlees.
Sprinkhaan of spinnetje?
In Europa zullen we er aan moeten wennen, maar in veel landen in Afrika en Azië staan insecten al heel lang op het menu. Er zijn tenminste 1400 eetbare soorten. Denk aan bepaalde spinnen, sprinkhanen, wormen, torren en mieren. Insectenboerderijen hebben niet veel ruimte nodig en insecten leven vaak op materiaal dat anders afval is. Deze voordelen hebben ervoor gezorgd dat de EU haar lidstaten drie miljoen dollar geeft om het eten van insecten te promoten en onderzoeken uit te voeren naar de mogelijkheden. Nederland heeft al gehoor gegeven aan de oproep en onderzoekt hoe voedingsstoffen uit insecten gehaald kunnen worden, zodat het niet per se nodig is om de insecten zelf te eten.
Bron: The Guardian
Lees ook:
Is biologisch eten echt gezonder?
10 makkelijke en duurzame besparingen
Traditionele Chinese kruiden worden high-tech medicijnen
1 gedachte over “Algen, insecten en kweekvlees: het eten van de toekomst”
Krijg er nog geen honger van, haha
groetjes truus
Reacties zijn gesloten.