Algenolie: boordevol Omega-3, maar volledig visvrij

 Algenolie capsules zijn steeds vaker in het nieuws. Niet alleen omdat een professor uit Wageningen recent nog zei hoe gezond algenolie eigenlijk is, maar ook omdat algenolie duurzaam geproduceerd kan worden. Het wordt daarom ook wel de vegan visolie genoemd. Of de visvrije Omega-3. Maar waarom zou je algenolie kopen?

Algenolie is gezond

Van oudsher kopen mensen, die niet van vette vis houden, visolie. Zo is het Omega-3 DHA visvetzuur bewezen goed voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die extra Omega-3 EPA DHA uit visolie nemen naast hun normale eetpatroon. Dit doen ze omdat ze zich dan beter voelen bij het sporten of vanwege specifieke klachten of zorgen. Algenolie doet hetzelfde als visolie en heeft dezelfde goede eigenschappen. Het is ook net zo gezond als visolie, het enige verschil is dat de capsules vegan zijn en visolie niet.

Europees goedgekeurde gezondheidsclaims, zoals ‘goed voor het hart’, mogen op algenolie of visolie producten staan wanneer een dagdosering minimaal 250 mg EPA en DHA bevat. Omdat het wetenschappelijk bewezen is, mag bij een dagelijkse inname van 2 of 3 gram EPA en DHA zelfs worden geclaimd dat visolie respectievelijk goed is voor het behoud van gezonde triglyceriden(bloedvet)gehalten en voor het behoud van een normale bloeddruk.

Capsules of vloeibare olie kopen?

Algenolie is als capsule te koop of vloeibaar in een fles. Mensen gebruiken de vloeibare variant, als er een hogere concentratie nodig is, of wanneer iemand het leuk vindt om bijvoorbeeld als ochtendritueel de olie door yoghurt of een smoothie te roeren. Aan de andere kant zijn de capsules vaak klein en dus gemakkelijk te slikken.

Ben je specifiek op zoek naar biologische algenolie? Hiervoor bestaat certificering. Alleen is het goed te besefffen dat alle algen voor capsules onder optimaal gecontroleerde condities worden gekweekt. Hierdoor is er geen risico op verontreiniging,  want alle algenolie is een soort van biologisch.

.

Algenolie

Algenolie van Arctic Blue bestaat in 4 varianten: de zomercapsule zonder vitamine D, de wintercapsule met (plantaardige) vitamine D. Daarnaast 2 vloeibare varianten waarvan 1 zonder smaak en een hoog gedoseerde met zachte sinaasappelsmaak.  

Vers is het beste 

Wanneer je algenolie gaat kopen, is versheid eigenlijk het belangrijkste om op te letten. De versheid van de voor oxidatie gevoelige Omega-3 vetzuren wordt weergegeven door middel van de Totox-waarde. Geven de capsules oprispingen? Dan weet je dat deze een hoge Totox-waarde heeft. Als er op de verpakking informatie staat over de Totox-waarde, dan weet je dat dat het merk kwaliteit verkoopt. Visolie met het MSC-keurmerk staat bekend als hele verse olie met een zeer lage Totox-waarde, zowel als capsules als vloeibaar in een fles.

Zelfs de beste visolie (met MSC-keurmerk en uit Noorwegen) is nu nog goedkoper dan algenolie. Het kweken van algen is een tijdrovende klus is. De verwachting is wel dat door de toenemende vraag en populariteit de kosten de komende jaren naar beneden zullen gaan en algenolie uiteindelijk goedkoper zal worden dan visolie. Het mooie hiervan is dat deze belangrijke voedingstoffen dan voor iedereen beschikbaar zijn, of je nu van vis houdt, of niet.

Over de schrijver

1 reactie op “Algenolie: boordevol Omega-3, maar volledig visvrij”

Reacties zijn uitgeschakeld.