Alle belastingvoordelen voor elektrische auto’s op een rijtje

Mariordo59, Flickr.com
Mariordo59, Flickr.com

Elektrisch rijden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Dat laatste lijkt misschien niet zo als je de aanschafprijzen van elektrische auto’s bekijkt, maar het zijn vooral de vele belastingvoordelen die elektrisch rijden zo aantrekkelijk maken. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Fiscale bijtelling
Tot 31 december 2013 betaal je op elektrische auto’s (nulemissieauto’s) geen bijtelling. Alleen auto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 50g/km komen in aanmerking voor deze maatregel. Vanaf 1 januari 2014 geldt voor deze auto’s een bijtelling van 7%. De datum van de kentekenregistratie is leidend voor de bepaling van het tarief.

BPM
Om het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren, geldt hiervoor een BPM-vrijstelling. Deze vrijstelling loopt in ieder geval door tot 2018.

Investeringsaftrek
Zuinige auto’s, met een CO2-uitstoot van maximaal 95g/km (diesel) of maximaal 110g/km (benzine), komen structureel in aanmerking voor willekeurige afschrijving. 75% van het aankoopbedrag mag versneld worden afgeschreven. Ook kunnen ze voor maximaal 28% worden opgevoerd voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De milieu-investeringsaftrek van 36% komt daar nog eens overheen, maar is alleen van toepassing op elektrische auto’s die minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoten.

Motorrijtuigenbelasting
Voor auto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 95g/km (diesel) of maximaal 110g/km (benzine) hoeft geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Deze maatregel geldt tot het einde van 2013. Daarna hoeft in ieder geval tot en met 2015 geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden voor auto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 50g/km.

Accijnzen
Elektrische auto’s hebben niets te maken met accijnzen op brandstof. Wel wordt er energiebelasting geheven per kWh. Die belasting hoeft echter alleen door de gebruiker betaald te worden als de auto bijvoorbeeld thuis opgeladen wordt. Zelfs met die energiebelasting is het ‘tanken’ met een elektrische auto zo’n 40 tot 50% goedkoper dan met een andere auto.

Subsidie
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu biedt subsidie op emissiearme taxi’s en bestelauto’s. Tot 1 januari 2015 is een budget beschikbaar van 20 miljoen euro. De subsidie is allee beschikbaar voor de 1e kentekenhouder van een nieuwe schone bestelwagen, taxi of voertuig uit de categorie bijzondere voertuigen. De subsidie kan oplopen tot €5000 per auto.

Bron: ANWB, Belastingdienst, Rijksoverheid

Lees ook:

Zo ver kun je rijden met een elektrische auto of plug-in hybride
Waarom elektrisch rijden voor ZZP’ers spotgoedkoop is
Zakelijke gebruikers positief over elektrisch rijden