750 miljoen euro bespaard
De hele onderneming gaat waarschijnlijk rond de 340 miljoen euro kosten. Maar op de lange termijn wordt er aardig wat terugverdiend, namelijk zo’n 750 miljoen euro. Dat komt ook doordat ledlampen veel langer mee gaan. Een ledlamp brandt gemiddeld zo’n vijftigduizend uur, terwijl een gloeilamp gemiddeld maar duizend uur meegaat. Dus hoef je de ledlampen minder vaak te vervangen, wat ook arbeidsuren scheelt.
Het gaat bij deze operatie naar schatting om 20 miljoen lampen, maar CleanTechnica schat het aantal zelfs op 35 miljoen. Hiermee wordt zo’n 9 miljard kilowatt elektriciteit bespaard (of, als CleanTechnica gelijk heeft, 10,5 miljard kilowatt).
Ook India maakt groene plannen
De Indiase regering is bezig ledverlichting bij mensen thuis ook toegankelijker te maken: mensen mogen nu onder de marktprijs ledlampen kopen. Het presidentieel paleis van India heeft al zonnepanelen, en de minister-president probeert meer bestaande verlichting te vervangen voor duurzamere systemen.
Als je dus weer van iemand hoort dat onze inspanningen voor een duurzamere wereld niets helpen tegen klimaatverandering, omdat China en India de CO2-uitstoot keihard laten groeien, vertel hem of haar dan dat die landen ook niet stil zitten. Ambitieuze, landelijke initiatieven zoals het LED-plan, betekenen een grote stimulans voor de Indiase economie, en krijgen daarom de handen op elkaar van milieubeschermers én financieel conservatieve beleidsmakers.
Foto:Flickr, CC BY-SA 2.0
Bron: Treehugger