Alleen slappe ouders slaan hun kinderen

Op Ouders van Nu staat vandaag een poll: “Wat vind jij van de corrigerende tik?” En wat blijkt? Maar liefst 78% van de respondenten vindt de tik toelaatbaar. 30% zegt dat het moet kunnen als je kind echt onhandelbaar is. 48% vindt dat het mag, mits je je woede kunt beheersen. Slechts 22% vindt dat kinderen nooit geslagen mogen worden.

Ik behoor ook tot die minderheid. Ik kan me eerlijk gezegd geen situatie voorstellen waarin ik mijn kind zou mogen slaan. Welk gedrag rechtvaardigt billenkoek?
Het bord niet leegeten? Spijbelen? Het pesten van een broertje?
Bovendien vrees ik dat een corrigerende tik met mijn grote handen al snel een zichtbare herinnering zal achterlaten. Ik gruw alleen al bij het idee.

Verder zie ik de opvoedkundige waarde niet van een tik. Wat leert een kind? Het zal het gedrag in jouw bijzijn wellicht niet herhalen, hoewel dit niet is zeker is en wat doe je dan? Twee tikken? Waar houd het geweld op?
Maar als je kind letterlijk buiten handbereik is, mag je aannemen dat het makkelijk vervalt in zijn oude fout. Jij bent immers niet in de buurt om hem te laten voelen dat hij verkeerd bezig is. Daar komt nog bij dat de schrikreactie door de tik zo groot is dat kinderen niet over hun fout nadenken, maar over het feit dat ze geslagen zijn.

In mijn beleving zijn er daarom veel betere strategieën om een kind te corrigeren. Goed gedrag belonen bijvoorbeeld, of slecht gedrag direct bespreken en eventueel bestraffen. Werken met wij-afspraken is ook effectief, want keer op keer blijkt dat een kind regels veel minder snel overtreedt als hij ze zelf mee heeft opgesteld.

Maar mijn handen houd ik thuis. Want de dag dat ik respect moet afdwingen met mijn handen, is de dag dat ik als vader mijn zelfrespect heb verloren.

Links

Over de schrijver

26 reacties op “Alleen slappe ouders slaan hun kinderen”

 1. Wat helpt om een bui bij kleine kindjes te doorbreken op een positieve manier is… door hem of haar te laten lachen!

  Ook is het voor kleine kindjes fijn als ze regelmatig met andere kinderen (van hun leeftijd) kunnen spelen!

  Verveling roept namelijk ook frustratie op.

 2. Mensen die denken dat je iemand moet 'corrigeren' die niet doet wat diegenen wilt op de manier zoals diegene wilt… Of niet weten wat ze anders dan slaan kunnen… zijn Niet geschikt als ouder. Zorg er dan voor dat je niet zwanger wordt! Er zijn al teveel verpeste mensen op deze wereld!

  Kinderen zijn geen bezittingen! Elk mens hoort met respect behandelt te worden. En Vrije Wil geldt ook voor kinderen. Opvoeden is Niet het zelfde als Gevangenis-bewaarder spelen!

  Je moet kinderen het goede voorbeeld tonen door zelf het goede voorbeeld (proberen) te zijn.

  Ben je dat niet… dan kun je niet van je kinderen verwachten dat zij dat wel zullen zijn!.

Reacties zijn uitgeschakeld.