Alles draait om de crisis in Spanje

Bron: 360 Magazine

Wat ging er fout in Spanje? Dat vragen veel Europeanen zich af, helemaal in Duitsland. Een Spaanse verslaggever, die als kind van een gastarbeider in de jaren 70 naar Duitsland immigreerde, besloot voor Der Spiegel een tocht te ondernemen door zijn geboorteland om op zoek te gaan naar de oorzaken van de crisis. Deel 1 van zijn driedelige reis door Spanje.
Een paar maanden geleden werd ik geïnterviewd door een kleine, ronde man. Een Spaanse televisiepresentator, die ik nog nooit had gezien, maar die ieder kind in Spanje kent: Jordi Évole. Hij was vroeger de tafelheer van de presentator van een beroemde late-night-talkshow. De Spaanse Manuel Andrack. We ontmoetten elkaar op een kille zaterdagmiddag bij de Brandenburger Tor.
Évole wilde heel graag dat ik over Duitsland sprak – als zoon van Spaanse immigranten, maar vooral als Duitser. Ik moest uitleggen wat wij, de Duitsers, goed deden en wat zij, de Spanjaarden, verkeerd deden. Het programma van Évole behoort intussen tot de succesvolste van de Spaanse televisie. De man is onderzoeksjournalist en komiek. Wat verwachtte hij als antwoord?
Dat er in Spanje nu eenmaal geen sprake kan zijn van een serieuze economie, als die louter is gebaseerd op sinaasappels en de zon, en het volbouwen van de Middellandse Zeekust? Dat Spaanse voetbalverenigingen het ministerie van Financiën geen 750 miljoen euro schuldig mogen zijn? Dat de prestaties van Spaanse scholieren volgens het jongste PISA-onderzoek niet vooruit zijn gegaan, ondanks de recordhoogte van de belastingen vóór de crisis?
Ik heb de laatste tijd vaak aan dit gesprek gedacht, en aan de economische crisis in Spanje, en me afgevraagd of ik wel echt wist hoe het er in mijn land van herkomst aan toe ging.
Lees het volledige artikel op Presseurop (Nederlandse vertaling)
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Lees ook:
De woede van de golfende klasse
Brits leger bewaart lichaamsdelen van gesneuvelde soldaten
VS willen controle internet niet aan VN afstaan

Over de schrijver