Overheid promoot Unilever als gezondmaker

Foto: Twitter
Marie-Claire Van Den Berg. Foto: Twitter
Vorige week ging de meerjarige overheidscampagne ‘Alles is Gezondheid’ van start. Marie-Claire van den Berg zag met stijgende verbazing aan hoe en vooral met wie die campagne gevoerd wordt.

Denkt u zich eens in: de landelijke brandweer start met een nieuwe brandpreventie campagne. Dat is hard nodig, want de laatste jaren is het aantal branden fors toegenomen. Nederland maakt zich zorgen. ‘Ons land staat in brand’, schrijven de kranten in verontrustende reportages. Televisieprogramma’s tonen wekelijks de schokkende beelden van in de as gelegde woonwijken. De verontrustende toename van het aantal branden heeft onder andere te maken met een beruchte pyromaan die al jaren in het hele land branden sticht. Iedereen zit achter hem aan, maar de pyromaan is ongrijpbaar.

Dan gebeurt er iets wonderlijks.

Bij de lancering van de landelijke brandpreventie campagne staat daar tot ieders verbazing die beruchte pyromaan op het podium. Vol lof spreekt hij over de kracht van de brandweer, onze helden die ons dagelijks uit levensgevaarlijke vuurzeeën redden. De pyromaan steunt de landelijke brandpreventie campagne vol overgave, ook financieel. Op kosten van de pyromaan mag iedereen gratis zijn huis laten testen op brandveiligheid. En om de campagne nog meer kracht bij te zetten, heeft hij de speciale ‘brand-blus’ informatiebox samengesteld. Als doorgewinterde brandstichter weet hij immers als geen ander hoe dat moet.

Iedereen die dat wil krijgt zijn pakket, inclusief een kortingsbon voor een gratis blusdeken met zijn foto erop. Op de foto staat de pyromaan met in zijn ene hand een brandende lucifer en in de andere hand de blusdeken. Naast zijn hoofd staat in koeienletters geschreven: “Wij redden u uit de brand.”

Dat de pyromaan gewoon doorgaat met brandstichten en voor een groot deel zelfs de oorzaak is van al die branden, laten de brandweer en de pyromaan buiten beschouwing.

Wat zouden de kranten schrijven? Wat zou Nederland zeggen? Ik kan me er wel wat bij indenken. “Wat bezielt de brandweer? Ze moeten die pyromaan juist te pakken nemen! Dan hoef je die dure brandpreventie campagne ook niet meer te voeren!”

Ik moest eraan denken toen ik deze week las dat de overheid een landelijke gezondheidscampagne is gestart met onder andere een gratis cholesteroltest voor iedereen tussen de dertig en de zeventig jaar. De campagne is hard nodig, want mensen leven niet gezond genoeg en daar moet wat aan veranderen, schrijven de kranten. Op televisie zien we de schokkende beelden van kinderen die zich volvreten met chips, knakworsten en chocola. Ze drinken mierzoete yoghurtdrankjes en eten veel te zoute kant-en-klaar-maaltijden uit een pakje.

Dan gebeurt er iets wonderlijks.

Bij de lancering van de landelijke gezondheidscampagne ‘Alles Is Gezondheid’ staat daar tot ieders verbazing Unilever op het podium.

Lees de rest van het artikel van Marie-Claire van den Berg op Joop.nl

Lees ook
[adrotate group=”1″]
“Bijna geen peer in perenijsjes van Ola”
Lees meer over eten en gezondheid in ons Dossier Gezond Eten

Over de schrijver