Alleycat Acres verbouwt voedsel midden in de stad

Afbeelding: Alleycat Acres
Alleycat Acres creëert de meest kleurrijke buurttuinen op allerlei grauwe plekken in Seattle. Zo zijn er twee parkeerstrips getransformeerd naar buurtboerderij en is er een buurttuin in ontwikkeling op een leegstaand terrein. Op deze stukken land verbouwen ze samen met buurtbewoners de mooiste groenten, fruit en bloemen. Eén keer in de week brengen ze de oogst naar de voedselbank in de buurt. We spraken Allison Rinard over dit inspirerende initiatief.
Wat is jouw achtergrond?
Ik groeide op in Seattle in een familie die dol is op tuinieren. Zelf heb ik eerst een hele tijd in de horeca gewerkt en een studie filmmaken gevolgd. Na mijn studie was ik de beeldschermen zat en heb ik twee jaar lang door de VS en Europa gereisd. Ik werkte er op allerlei boerderijen en ontdekte dat ik me liever wilde richten op onderwijs. Het leek me mooi om de mensen in de stad te helpen om hun eigen voedsel te laten groeien. Sindsdien ben ik betrokken in verschillende stadstuinbouw projecten in Seattle.
Alleycat Acres is een van die projecten. Wil je daar iets meer over vertellen?
Alleycat Acres wil mensen met elkaar verbinden door samen te tuinieren. Onze tuinen zijn publieke ruimtes. Iedereen mag er van genieten en voedsel komen oogsten. Wat het zo bijzonder maakt is dat mensen zich niet hoeven vast te leggen. Je mag zo veel of weinig doen als je zelf wilt. Als je geen tijd hebt om te helpen mag je nog steeds mee genieten van lokaal en vers eten.
Hoe is Alleycat Acres ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld?
Alleycat Acres begon in 2010 toen een paar vrienden samen kwamen om te praten over de voedselproductie in de VS. Zij kregen een stuk land van een familievriend om hun eerste buurttuin te beginnen. Ze nodigden buurtbewoners uit om te helpen en er was regelmatig een coördinator aanwezig om alle vrijwilligers aan te sturen en te helpen. De oogst werd elke week met een fiets naar de dichtstbijzijnde voedselbank gebracht.
Dit model verspreidde naar twee andere privé parkeerplekken. Het Alleycat team maakte allemaal nieuwe plannen, maar door de groei van de huizenmarkt raakten we in 2015 onze tuintjes kwijt. We besloten toen twee moestuinen te starten op groenstroken. We hebben gelukkig veel middelen en zaden kunnen overbrengen nar die nieuwe plekken. Daarna zijn we weer gaan verder zoeken naar meer stukken grond.
Ondertussen hebben jullie de gemeente aan jullie kant staan. Hoe ervaren jullie dat en wat hebben jullie geleerd van deze samenwerking?
Onze nieuwste moestuin ligt op een stuk braakliggend terrein. Dat stuk land is officieel een straat waardoor er bepaalde regels gelden. Het was is een uitdaging om daar met de gemeente een weg in te vinden. We willen samen het beleid aanpassen zodat we nog meer voedsel in de stad kunnen gaan verbouwen. Het is gaaf om daar bij betrokken te zijn!
Afbeelding: Alleycat Acres
Wat voor advies zou je aan mensen geven die hun eigen buurttuin willen beginnen? Wat zijn de eerste stappen?
1.Ga eens in je buurt peilen wie er allemaal mee willen doen. Vervolgens kan je mensen vragen om mee te helpen Wij nodigen bijvoorbeeld altijd de gemeenschap uit om mee te denken over het design. Ook als mensen niet kunnen helpen. We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan denken over hoe we de ruimte het beste kunnen gebruiken. Daarnaast heb je twee of drie toegewijde vrijwilligers nodig om de tuinen te runnen. Een groot deel van hun taak is om er voor te zorgen dat de hele gemeenschap zich welkom voelt om te kunnen helpen.
2. Bedenk waar je het water vandaan gaat halen en hoe je er voor gaat betalen. Wij installeren altijd een drip irrigatiesysteem met een timer omdat dat veel efficiënter is. Als je op vrijwilligers moet rekenen om je tuin water te geven dan kan dat in de zomermaanden problemen opleveren.
3. Zorg dat je een overeenkomst bereikt met jou en de landeigenaar. Misschien kan je overeenkomen dat je sowieso 2 jaar mag blijven, of misschien wel langer. Dat is namelijk belangrijk om te weten voor je van alles gaan planten. Het is helemaal niet leuk om fruitbomen te planten en die twee jaar later te moeten verhuizen! Wij maken vooral gebruik van tijdelijke moestuin modellen. Dat betekent dat we het vooral bij eenjarige planten houden.

Wat voor dromen heb je voor de toekomst van Alleycat Acres?

We hopen dat we ons netwerk en onze boerderijen kunnen laten groeien zodat we nog meer mensen kunnen verbinden en inspireren. Daarnaast willen we graag ons middelen en kennis delen met andere stadstuinbouw groepen. Tot slot gaan we komend jaar een vuilniswagen kopen en ombouwen tot een wagen waarin we een voedselprogramma kunnen beginnen.
Meer weten over Alleycat Acres? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op [email protected] Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Alleycat Acres
Afbeelding: Alleycat Acres

Over de schrijver

1 reactie op “Alleycat Acres verbouwt voedsel midden in de stad”

Reacties zijn uitgeschakeld.